Évek óta küszködnek

Munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátóhelyek több mint fele a fővárosban és a Balatonnál. Szakemberek szerint évek óta egyre súlyosabb a probléma, nincs elég szakképzett ember, aki betölthetné az állásokat. A dolgozók külföldre vándorlása jelenleg is tart, 6-800 ezer magyar dolgozik más országban.

Készül a pizza az egyik budapesti olasz étteremben: nem csak a kínálat itáliai, a szakácsok is Olaszországból érkeztek. Magyarországon ugyanis alig akad szakképzett munkaerő. A legtöbb helyen azonnal fel tudnának venni pincéreket és szakácsokat, de nincs elég jelentkező, az üzletvezető szerint ugyanis jó szakemberek külföldön dolgoznak – sokkal több pénzért. „Ez a legnehezebb és a legnagyobb kihívás manapság ebben az iparágban, szakembereket találni, igazából tanulókat is nagyon szívesen látunk, de ez egy hatalmas munka, illetve ha megtanítjuk őket, akkor azonnal külföldre mennek, vagy esetleg olyan helyekre, ahol nagyon magas fizetést ígérnek nekik” – nyilatkozta Huszti Gabriella, az Akademia Italia üzletvezetője.

Az egyik jól menő pécsi étterem konyhája is sokáig nem rendelkezett séffel – végül Londonból sikerült visszacsalogatniuk Magyarországra egy kitelepült magyart. „Volt olyan időszak, amikor át kellett hidalnunk séf pozíció nélkül az étterem működését. Most sikerült egy pécsi kötődésű fiatalembert, aki végleg hazatelepedett, mondhatni Baranyába megnyerni az ügynek, de ő is jellemzően egy londoni kitérő után tért vissza hozzánk” – mondta Botka Szilárd, a Jókai Bisztró üzletvezetője.

A pécsi étteremnek szerencséje volt, legtöbben ugyanis nem jönnek vissza Magyarországra, külföldön egy pincér ugyanis körülbelül 300, egy étteremben dolgozó szakács pedig akár 450 ezer forintot keres. Magyarországon az ő fizetésük sokszor még a 150-200 forintot sem éri el havonta. „Az ágazatunk több ezer munkahelyet megteremtett, de érdeklődés hiányában nem tudjuk betölteni. Mi azt gondoljuk,hogy egy 30-50 százalékos fizetésemeléssel alapvetően meg lehetne fordítani” – mondja Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint az itthoni munkahelyekre annak ellenére nincsenek jelentkezők, hogy a regisztrált álláskeresőket folyamatosan képzik szakácsnak, cukrásznak és felszolgálónak is. „Egy olyan példát tudnék mindjárt mondani, az egyik munkaügyi központos képzésen a vizsga után a 19 vizsgázóból 3 már külföldön talált munkát. Tehát nem hozza be a bevált reményt a szabad munkaerő vándorlás miatt” – emelte ki Makkos Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének régiós vezetője.

Nem csak a vendéglátóipar, a kereskedelem is munkaerőhiánnyal küzd. Legalább 10 százalékos létszámnövekedést kellene elérni ahhoz, hogy megszűnjön a válság az ágazatban – mondja Bubenkó Csaba. „Ezt a helyzetet így fenntartani nem lehet, hiszen nagyon sok bolt van, van egy adott vásárlói réteg és mivel túl sok az üzlet, túl nagy a kínálat, ilyen szempontból ezek a kereskedelmi egységek az árakkal próbálják magukhoz csábítani az embereket, aminek az lesz a következménye, hogy ezek a folyamatok nagy kihatással vannak a bérekre is” – tette hozzá a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Szerinte két számjegyű béremelésre lenne szükség a kereskedelemben dolgozók számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »