Évadnyitó est a Polgárok Házában: Gyimes – csángók az ezeréves határon

Évadnyitó est a Polgárok Házában: Gyimes – csángók az ezeréves határon

A budapesti Polgárok Háza évadnyitó estjére invitálja az érdeklődőket, mely egyben Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának, „A magyarság peremvidékei” c. évadának első rendezvénye: szeptemberben a gyimesi, októberben a moldvai csángókat, novemberben és decemberben pedig az Al-Dunához, illetve a Dunántúlra települt bukovinai székelyeket látják vendégül. 

A gyimesi hegyek kőből vannak rakva címmel válogatást láthatnak a vendégek a gyimesbükki tájház gyűjteményéből, valamint mai alkotók munkáiból, akik visszatanulták a bundahímzést, tojásírást, viseletkészítést.  A kiállítást megnyitja: Kóka Rozália, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Este a Gyimesbe jártam címmel a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola néptánccsoportjának előadásán működik közre Tankó Fülöp „Gyugyu” mesemondó, a Népművészet Mestere, Szőcs András „Honvéd” és felesége gyimesi táncosok, gyimesi mesemondó és zenész gyerekek.

Aki gyimesi muzsikára vágyik, annak Tankó Előd és zenekarának produkcióját ajánljuk figyelmébe.

Az est végén a közönség megkóstolhatja a gyimesi házi sajtot, túrót, szalonnát és kolbászt, melyeket pálinkával öblíthetnek le. Népművészeti vásár és gyimesi termények: kokojza (áfonya) befőtt, szörpök, teafüvek vására várja az érdeklődőket.

Az esten ünnepi beszédet mond Schmittné Makray Katalin, díszvendég Salamon József, gyimesbükki plébános.

További részletek itt!

The post Évadnyitó est a Polgárok Házában: Gyimes – csángók az ezeréves határon appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »