Europol: Várható még terrortámadás Európában

Az Europol jelentése szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. Azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a terrorszervezet elleni harcban. Titkosszolgálati információk szerint az IÁ több tucat embert irányít Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére.

 

A mentálisan terhelt fiatalokat buzdítja az IÁ

 

Nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – közölte az Europol. A friss jelentés szerint leginkább azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén tevékenykedő, az Iszlám Állam (IÁ) legyőzésén munkálkodó katonai koalícióban.

 

Fotó: npr.org

 

Titkosszolgálati információk szerint az IÁ több tucat embert irányít Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére. A beszámolók szerint a terrorszervezet megtalálja és több esetben arra buzdítja a társadalom peremére sodródott vagy mentálisan terhelt fiatalokat is, hogy a nevében támadásokat kövessenek el. Az Europol felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten ismert taktikáját – például az autóba rejtett pokolgépekkel vagy más módon elkövetett robbantásokét – bevetheti Európában is, ahogyan ezt a párizsi vagy a brüsszeli összehangolt merényletek is bizonyítják.

 

Az Europol együttműködést szorgalmaz

 

A jelentés kiemelte, hogy míg a terrorszervezet korábban elsősorban a katonai és rendfenntartó erőket célozta, ma már a civil lakosságot is célba veszi, amivel a társadalom megfélemlítését kívánja elérni. Az Europol azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy fokozzák az együttműködést a kiberfenyegetés megelőzése terén, mivel az ilyen típusú támadások sem zárhatók ki.

 

Fotó: Daily Express

 

Az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák kiszélesítették Európában is bevethető eszközeik skáláját, a jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.

 

MTI

Nyitókép: Daily Express

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »