Europol: az emberkereskedelem csaknem ezer lehetséges áldozatát azonosították Európa-szerte

Europol: az emberkereskedelem csaknem ezer lehetséges áldozatát azonosították Európa-szerte

Az emberkereskedelemnek különösen kitett 910 embert azonosítottak Európa-szerte, valamint 636 feltételezett elkövetőt állítottak elő, akiket emberkereskedéssel és csempészettel gyanúsítanak – közölte az Europol, az Európai Unió (EU) hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete kedden.

Az EU-s szervezet tájékoztatása szerint az október végén tartott, egész Európára kiterjedő, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, valamint migráns- és embercsempészet felderítését célzó művelet során akció során a nemzeti hatóságok az emberkereskedelem mellett a szexuális kizsákmányolás és a koldulásra kényszerítés eseteit is azonosították.

A határátkelőhelyeken, busz- és vasútállomásokon, nyilvánosházakban, masszázsszalonokban, menekült családoknak fenntartott menedékszállásokon, a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott menedékhelyeken, valamint kórházakban végzett nyomozások során az emberkereskedelem 910 lehetséges áldozatát és 115 feltételezett emberkereskedőt azonosítottak.

Hírdetés

A hétnapos akció idején 2476 illegális határátlépést jegyeztek fel, 106 lőfegyvert, fél tonna kábítószert, főként heroint és kannabiszt, elektronikus eszközöket és mintegy 1,7 millió euró készpénzt foglaltak le. Az akció 636 gyanúsított előállításához vezetett, továbbá lehetővé tette 335 új vizsgálat indítását – írta az Europol.

Az uniós szervezet egyes eseteket kiemelve közölte: Horvátországban a hatóságok gyerekek szexuális kizsákmányolásának gyanújával egy embert előállítottak, aki internetes közösségi oldalakon keresztül csábította el főként kiskorú áldozatait. A horvát hatóságok 16 – köztük 14 kiskorú – áldozatot azonosítottak.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek szexuális kizsákmányolásának felderítésekor azonosított áldozatok mintegy 20 százaléka volt kiskorú – írta közleményében az Europol.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »