Européer felvonulást tartottak Kijev központjában

"Szélsőséges szervezetek" fenyegetései ellenére vasárnap Kijevben megtartották az idei buzifelvonulást erős rendőri jelenlét mellett.

A KievPride-2016 elnevezésű rendezvényen sajtóbecslések alapján mintegy ezren vonultak fel, a beteg lelkületűek biztonságára a belügyminisztérium előzetes közlése szerint hatezer rendfenntartó vigyázott.

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendezett buzifelvonulások közül a résztvevők számát tekintve az idei volt a legnagyobb, valamint az első, amelyet Kijev központjában tartottak meg.

Az LGBT-közösség (értsd: buzik – a szerk.) jogainak támogatását kifejezve több külföldi diplomata – köztük Svédország ukrajnai nagykövete és Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő -, az ukrán törvényhozás kormánypárti tagjai és Hatija Dekanoidze, az ukrán rendőrség vezetője is részt vett a megmozduláson. Helyszíni beszámolók szerint – szintén támogatóként – felvonultak katonák és önkéntes alakulatok tagjai is, jelezve részvételükkel, hogy az ukrán fegyveres erők nem minden tagja ellenzi a köcsögök pluszjogainak védelmét.

A provokáció ellenzői közül többen megkísérelték megzavarni a felvonulást, de komolyabb incidensről nem érkezett hír. A menetet követő ellentábor szitokszavakat kiabáltak be az aberráltaknak. Sajtóértesülések szerint a hatóságok mintegy 50 embert vettek őrizetbe, közülük legalább húsz a Dmitro Korcsinszkij vezette szélsőjobboldali Testvériség párthoz tartozik.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »