Európai tengerparton szeretünk nyaralni a legjobban

Európai tengerparton szeretünk nyaralni a legjobban

Szálloda vagy apartman? Város vagy vízpart? Autó vagy repülő? A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, a magyar internetezők utazási szokásait vizsgáló kutatásából az is kiderült, hogy tisztaság mellett kényelmes, nagy ágyra és wifire vágynak az utazók.

Mivel a Bónusz Brigádot felkeresők többsége utazási ajánlatokat keres a kedvezményeket nyújtó oldalon, így adta magát, hogy a kutatóintézet és az élményeket kínáló oldal együtt készítsen felmérést: vajon milyen szempontok alapján választanak az internetezők nyári kikapcsolódást? Mi számít a gyerekeseknek és a gyerek nélkül utazóknak? Hogyan utaznak a fiatalok és hogyan az idősebbek?

A magyar nyaralók közül a legtöbben európai célpontokat választanak (45 százalék), hiszen ezek nagy része egyszerűen elérhető és a pénztárcájuk is ezt teszi lehetővé. Belföldet is sokan jelölték meg úti célként (38 százalék).

Jellemzően a gyerekesek inkább belföldet, míg a gyerek nélkül utazni indulók külföldi nyaralásban gondolkoznak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 91 százalékánál a megfelelő ár-érték arány dönt az úti cél kiválasztásakor. 71 százalékuk a szálloda elhelyezkedését tekinti elsődleges szempontnak.

Az óvodás kisgyerekkel utazók rövidebb időtartamokat választanak, 1 illetve 2-4 napos belföldi pihenések mellett teszik le a voksukat. Az 5 napnál hosszabb külföldi nyaralásokat inkább a felnőtt vagy középiskolás gyerekekkel utazók és a budapestiek választják.

Az utazás mellett az előkészületek is fontosak, legtöbben már hónapokkal a kikapcsolódás előtt elkezdik a szervezési feladatokat, legyen szó a szállás foglalásáról, vagy épp a kapcsolódó programok megszervezéséről. A többség ráadásul egyáltalán nem híve annak, hogy az utolsó pillanatra hagyja a nyaralás szervezését: az internetezők közel fele (46 százalék) már 3-6, míg további 43 százalék legkésőbb 1-2 hónappal a tervezett indulás előtt neki áll a szervezésnek.

Az előkészületekhez szükséges időt jelentősen befolyásolja családi állapotunk is. Az egyedülállók az élethelyzetükből adódóan rugalmasabbak, ezért esetükben rövidebb a tervezésre fordított idő (átlagosan 3,5 hónap). A házasok és párkapcsolatban élők viszont már megfontoltabbak, számukra ráadásul több egyeztetést is igényel a megfelelő időpont kiválasztása. Esetükben a tervezés és szervezés átlagosan 4 hónappal az indulás előtt kezdődik.

Fontos kérdés, hogy miként jutunk el a kiválasztott szálláshelyre. Természetesen itt teljesen mások a preferenciái a gyerekkel, illetve gyerek nélkül utazónknak, hiszen nem könnyű egy gyerekkel repülőre szállni, még nehezebb a repülőtéri várakozás idejét kitölteni.

A kérdőívre válaszolók 68 százaléka autóval, 50 százaléka repülővel utazik, ez utóbbi természetesen a gyerekkel nem rendelkezők esetében magasabb arány, 56 százalékuk szokott repülővel utazni.

Amikor leülünk egy világtérképpel, hogy megtervezzük a nyaralást, akkor nem csupán az dönt, hogy mire áll rendelkezésre megfelelő keret, illetve hova vágyunk: az úti cél választásának legfőbb szempontja a magas közbiztonság, a válaszadók 46 százaléka ezt jelölte meg legfontosabb kritériumként. A közbiztonságot a budapestiek tartják a legkevésbé fontos szempontnak, míg a középiskolás gyerekkel utazók szerint ennek kiemelt szerepe van (63 százalék).

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb, amikor elutazik, a válaszadók 39 százaléka magát az úti célt jelölte meg: azaz a nyaralás legfontosabb kérdése, hogy hová utaznak. A gyerekesek ezt másképp látják:

ők a költségek alakulását jelölték meg legfontosabbnak egy utazással kapcsolatosan.

Ez főként az óvodás (45 százalék) és az általános iskolás gyerekkel rendelkezőket (41 százalék) befolyásolja.

Bár lazítani, strandolni sok nyaralóhelyen lehet,

mind a kisgyerekesek, mind a gyerektelenek a tengerpartot választják legszívesebben (67 százalék).

A vízpart, strandolási lehetőség kiemelten fontos a gyerekesek számára: ők második legkedveltebb úti célként bármilyen más vízpartot jelöltek meg, míg a gyerektelenek számára ez kevésbé fontos, nekik a második legnépszerűbb célpontjuk a turistacsalogató városok.

Szabadság alatt pihenünk. De kinek mit jelent a pihenés?

A megkérdezettek

A városnézés a középiskolás gyerekkel utazók esetében kiemelkedően magas, nekik 94 százalékuk választja ezt a kikapcsolódási formát. A pihenés, strandolás az általános iskolás gyerekkel utazók körében a legnépszerűbb.

Sokszor akad konfliktus abból egy-egy nyaralás során, hogy mit is csináljon a család vagy a pár. Míg egyikük folyton menne valahová, a másik csak napozna. Az adatokból az derült ki, hogy

a nők nagyobb arányban (85 százalék) kedvelik a városnézést, mint a férfiak (75 százalék), valamint a pihenést, olvasást is több nő választja.

A férfiak körében a vízi sportok népszerűek, szívesebben töltik aktív pihenéssel a szabadságukat.

Ami a szálláshely típusát illeti, a szállodák vezetik a sort, legtöbben itt foglalnak szállást (63 százalék), második legnépszerűbb az apartman (59 százalék). A kisgyerekesek körében azonban éppen ez a legnépszerűbb szállásforma, 72 százalékuk tölti szabadságát szívesen apartmanban, hiszen itt a főzés, mosás is megoldható, minden eszköz a rendelkezésükre áll, ami számukra elsődleges kényelmi szempont. Középiskolás gyerekkel utazók számára a panzió a legnépszerűbb szállástípus. Hiába népszerű, az airbnb-t viszonylag kevesen (17 százalék) jelölték meg mint választott szállástípust, talán nem meglepő, hogy a fiatalok magasabb arányban kedvelik: a 25-29 évesek negyede szívesen száll meg magánlakásban.

A szállodák besorolása, azaz a csillagai is számítanak:

a válaszadók 77 százaléka a háromcsillagos szállodát preferálja, 70 százalék a négycsillagost.

Az óvodás gyerekkel rendelkezők viszont kényelemre vágynak, nekik 88 százalékuk válaszolt úgy, hogy négycsillagos szállodában szokott pihenni.

Porcicák az ágy alatt? Szeméttel teli kuka? Ezeknek a nagy többség nem fog örülni.

A tisztaság mint elvárás ugyanis toronymagasan vezet: a válaszadók 90 százaléka szerint ez a legfontosabb elvárásuk egy szállással kapcsolatban.

Az is kiderült a felmérésből, hogy 67 százalékuk már csalódott: ennek oka a szálláson talált nem megfelelő tisztaság volt, illetve az a tény, hogy a szállás nem úgy nézett ki valójában, mint amire a képek alapján számítottak.

Jól aludni és netezni – ha csak a szobákkal szemben támasztott elvárások alapján próbálnánk felmérni a nyaralókat, akkor arra jutnánk, hogy erre a két dologra vágynak leginkább. Ugyanis

a legfőbb elvárások a szoba felszereltségét illetően a wi-fi (64 százalék) és a kényelmes nagy ágy (68 százalék), ahogy a megkérdezettek több mint fele számára az is fontos, hogy a szoba csendes legyen.

A 18-24 évesek körében a wi-fi jelentősége már 85 százalék, az idősebb korosztályban ennek jelentősége fokozatosan csökken, de még a 60 év felettieknél is 57 százalék igényli, hogy legyen vezeték nélküli internet a szobában.

A minibárt és vasalót csupán az utazók 4 százaléka tartja fontosnak, természetesen az előbbit inkább a férfiak, míg az utóbbit inkább a nők keresik a szobákban.

Egy pihenéssel eltöltött nap után kinek van kedve főzni? Úgy tűnik nem sok nyaralónak. Ami az étkezéseket illeti 81 százalékuk a svédasztalt részesíti előnyben, a 18-24 és a 25-29 évesek ennél is magasabb arányban kedvelik ezt az étkezési formát. A gyerekesek 90 százaléka a kényelem jegyében a félpanzióra szavaz.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »