Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E. coli-baktériumfertőzést – közölte a román média pénteken.

bra432_b

Ezt követően a román állategészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

A firenzei kórházba E. coli-fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén – veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó – hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Brădet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E. colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is.

A héten a Brădet hét alkalmazottjánál kimutatták az E. coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani.

Bár a román egészségügyi hatóságok a Brădet több termékében is kimutatták az E. colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a – főleg Argeș megyei csecsemőket érintő – járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E. coli-baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba – Olaszországba, Spanyolországba, Nagy-Britanniába és Németországba – exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajtkivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »