Európai premier a vásárhelyi idegsebészeten

Európai premier a vásárhelyi idegsebészeten

Európában elsőként a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház idegsebész orvoscsapata végzett beavatkozást képinjektoros rendszer segítségével. 

mikroszkopos mutet foto leica_b(fotó: Leica)

Öt személyt műtöttek az innovációs technológiával, mindannyian jól vannak. „Most már ismerjük ezt a technológiát, és megtaníthatnánk más egészségügyi központokban dolgozó idegsebészeknek is, hogy használják, mert ez valóban hatalmas áttörést jelent az orvoslásban, főként az idegsebészetben. A 6 hónappal ezelőtt a Leica cég által kifejlesztett, CaptiView névre keresztelt képinjektoros rendszert a világon először New Yorkban használták, a világ egyik legfontosabb kórházában, a Leica pedig minket választott első európai partnerének, nekünk juttatta el a berendezést. Tehát nemcsak romániai, hanem európai premierről van szó” – ismertette dr. Adrian Bălaşa, a vásárhelyi kórház idegsebészeti osztályának vezetője dr. Rareş Chinezu idegsebész és dr. Claudiu Puiac kórházmenedzser társaságában.

Elmondták, a Leica és a Brainlab cég négy technikusával együtt végzett orvosi beavatkozásokra október 3–7. között került sor, lényege, hogy egy nagy teljesítményű rendszer segítségével képeket juttatnak közvetlenül az operációs mikroszkópba, így a műtőorvos elkerülheti olyan létfontosságú idegközpontok megsértését, amelyek szabad szemmel nem láthatók. „Ez gyakorlatilag a neuronavigációs rendszer és az operációs mikroszkóp összeköttetése. A neuronavigációs rendszer egy számítógép, amelyen az idegsebész a műtét előtt virtuálisan előkészíti a beavatkozás részleteit. Az újítás abban rejlik, hogy ezeket a képeket közvetlenül a műtési mikroszkóp lencséjére küldik, így az idegsebész a beavatkozás minden pillanatában pontosan ismeri az agytumor kórfolyamatának határait, amelyek az agy létfontosságú struktúrái, és ezeket védeni, óvni kell a műtét során. A technológia nagyobb rezekabilitást (kiműthetőséget) biztosít, a beteg sokkal nagyobb biztonságban van” – fogalmazott a szakember.

Dr. Adrian Bălaşa szerint ezzel a technológiával az agyműtét időtartama 3 és 10 óra közötti, a tumor nagyságának a jelentősége elhanyagolható – az öt eset között volt nagynak számító, 5–6 centiméteres daganat, 2 centiméteres érrendellenesség és 3–4 centiméteres infiltratív tumor is. Ami viszont igazán fontos, az a sebészeti beavatkozás pontossága és a beteg számára nyújtott fokozott biztonság. „Öt beteget operáltunk meg, és mindannyian tökéletes klinikai állapotban vannak, semmiféle komplikáció nem jelentkezett, négyet közülük már haza is engedtünk, a múlt hét végén műtött páciens még bent van” – tájékoztatott az osztályvezető főorvos.

A kórháznak megvan a mik­roszkópja, a korszerű neuro­na­vigációs rendszer azonban hiányzik, ezt egy hétig ingyenesen, kísérleti jelleggel a fejlesztő Leica és a Brainlab cég bocsátotta a rendelkezésükre. A használatban lévő neuronavigációs rendszer 1996-ból származik, tehát húszéves, ezzel fontos műtéteket lehet végrehajtani, de nem felel meg az új technológiai elvárásoknak. Claudiu Puiac kórházmenedzser elmondta, az idegsebészeti osztály nagy teljesítményű mikroszkópja 420 ezer euróba került, a modern neuronavigációs rendszer beszerzését pedig a 2017-es költségvetésbe tudnák belefoglalni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »