Európai pénzek válságkezelésre: az élet és az egészség védelme a cél

Európai pénzek válságkezelésre: az élet és az egészség védelme a cél

Átcsoportosítja az Európai Unió a kohéziós alapokat – ezeket a pénzeket válságkezelésre használhatják a tagállamok. Az erre vonatkozó javaslatot az Európai Bizottság dolgozta ki, már az állam- és kormányfők is rábólintottak, az Európai Parlament pedig ma távszavazással dönt róla.
 Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő lapunknak elmondta, szerdán délután szervezték a távfrakcióüléseket, és miután az Európai Néppárt (EPP) támogatja a kezdeményezést, valószínűleg az átmegy a mai ülésen. Különben a kormányok képviselői, így a román kormány is már hétfőn elkezdte a tárgyalásokat az EU-val erről az intézkedésről.

Az EB javaslata szerint a kohéziós alapokat három területre lehet átcsoportosítani: közegészségügyi rendszerek ellátása, kis- és közepes vállalkozások, valamint a munkaerőpiac támogatása.

Hírdetés

A legfontosabb célkitűzés az élet és az egészség védelme, ezért a kohéziós alapok egy részét a közegészségügyi rendszerek ellátására lehet fordítani a következő időszakban. Winkler Gyula hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a kórházak számára szükséges berendezéseket, például lélegeztetőgépeket, tesztelőrendszereket lehet vásárolni, de bármilyen szükséges műszert az egészségügyi ellátáshoz. Ugyanakkor a fogyóanyagok beszerzésére is felhasználható, védőmaszkok, kesztyűk, ruházat vagy fertőtlenítő vásárlására, hiszen minderre a járványhelyzetben nagy mennyiségben van szükségük az egészségügyi alkalmazottaknak. Ugyancsak ehhez a fejezethez tartozik az ideiglenes beavatkozások finanszírozása, tehát ha például köz- vagy magántulajdonban levő helyiségeket, például szállodákat kell berendezni karanténnak.

A kis- és közepes vállalkozások jelentik a gazdaság motorját, ezek tartják fenn a munkahelyek nagy részét, ezért a második célkitűzés rájuk vonatkozik – részletezte a szakpolitikus. Rámutatott a jelenlegi helyzetben a támogatásnak nagyon sok formája lehet, de mindegyikhez pénz kell, és ezeket lehet megfinanszírozni az átcsoportosított alapokból. Hogy a vállalkozók kamatmentes hitelekhez jussanak, a garancialapot tőkésíteni kell, de arra is pénzügyi háttér kell, ha az állam egy időre felfüggeszti az adók és illetékek befizetését. Winkler Gyula ugyanakkor kiemelte,

ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy az állam törlessze a vállalkozók felé felhalmozott adósságait, a visszaigényelt áfát, a hónapokkal elmaradt táppénzkifizetéseket, törlessze az elvégezett beruházásokra kiállított számlák értékét.

A kényszerszabadságok idején járó 75 százalékos béreket is az államkasszából fizetik.  Ezeket mind fedezni lehet az átcsoportosított uniós pénzekből, és ezek az összegek végül mind a kis- és a közepes vállalkozásokhoz kerülnek, szögezte le az EP képviselő. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »