Európai parlamenti választás: „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett az MPP az RMDSZ-nek

Európai parlamenti választás: „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett az MPP az RMDSZ-nek

„Visszautasíthatatlan” ajánlatot fogalmazott meg az RMDSZ számára a Magyar Polgári Párt elnöksége az európai parlamenti választásokon való együttműködés kapcsán. Ennek mibenlétét azonban csak a szövetség pénteki SZÁT-ülése után hozzák nyilvánosságra.
Mint ismeretes, az MPP néhány héttel ezelőtt a bejutónak tekintett első két hely valamelyikét kérte az RMDSZ-től annak EP-jelöltlistáján. Az RMDSZ azonban a két alakulat vezetőségének hétfői kolozsvári ülésén egyértelművé tette, hogy nem enged át befutóhelyet a polgári pártnak, amelyhez egyébként 2014. óta együttműködési megállapodás köti.

Ehelyett az együttműködés más formájára tett javaslatot a szövetség, felkérve a polgári alakulatot, hogy működjenek együtt a megmérettetést megelőző időszakban, az MPP pedig delegáljon jelölteket a tulipános listára. Az MPP elnöksége szerdán este ült össze megvitatni a fejleményeket és az RMDSZ ajánlatát.

Hírdetés

A párt sajtóirodájának csütörtöki közleménye szerint a végleges álláspont szerint a polgári alakulat „visszautasíthatatlan” ajánlatot fogalmaz meg az RMDSZ felé.

„Az MPP a romániai magyarság részéről a szavazatok maximalizálását ajánlja, ezzel együtt a Kárpát-medencei magyar képviselet erősítését az Európai Parlamentben” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Mivel ebben konkrétan nem nevezik meg az ajánlat mibenlétét, Mezei János elnöktől kértünk bővebb tájékoztatást. Az MPP vezetője azonban elmondta, ez majd csak az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) pénteki ülése után lesz nyilvános. „Ajánlatunkat elküldtük az RMDSZ-nek, Kelemen Hunor elnök úr már megkapta, és majd azután válik ismertté, hogy a szövetség meghozta a döntését” – válaszolta kérdésünkre Mezei János.

Az RMDSZ-ben öt politikus jelentette be indulási szándékát a májusi európai parlamenti választáson, és pályázta meg a befutónak tekintett első-két hely valamelyikét: Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, Sógor Csaba és Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, valamint Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) vezetője. A jelöltek rangsorolásáról pénteken dönt az RMDSZ állandó tanácsa majd a listát március 9-i, nagyváradi ülésén véglegesíti a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »