Európai országjelentés az ellentmondások Romániájáról

Európai országjelentés az ellentmondások Romániájáról

Valóságos paradoxonra mutat rá az Európai Bizottság legfrissebb, Romániáról szóló országjelentése. „Románia élen jár az Európai Unióban a gazdasági növekedés tekintetében, de ezzel egy időben a szegénységi toplista élén is ott találjuk, ami arra világít rá, hogy a bővülés nincs a polgárok hasznára, így az Európai Bizottság azt nem tudja bátorítani” – jelentette ki Angela Filote. 

filote_bAngela Filote

A brüsszeli testület romániai képviseletének vezetője úgy értékeli, hogy a versenyképesség az alacsony költségeken alapszik, nem a rossz minőségen vagy az alacsony fizetéseken – ezzel magyarázható ez a paradoxon. Szerinte éppen ezért kulcsfontosságú a befektetések újraindítása.

Filote ugyanakkor azt mondja, hogy Románia „még jól áll” a költségvetési hiány terén, azonban az Európai Bizottság aggódik a trendek miatt, mivel a gazdasági fegyelem a költségek lefaragására, a befektetések hiányára alapozott, nem pedig a bevételek növelésére.

„Azt szeretnénk, ha erőteljesen újraindulnának a beruházások Romániában. Reméljük, hogy a jövőben a lényeges pénzügyi hatással járó intézkedéseket nem az éves költségvetési ütemtervre fittyet hányva hozzák meg, mert az nyomást gyakorolna a büdzsére” – fogalmazott Brüsszel képviselője. Angela Filote ugyanakkor emlékeztetett a Juncker-féle befektetési tervre, ami – mint hangsúlyozta – „hatalmas lehetőség uniós szinten”, és amiben Románia még nem vesz részt.

Az Európai Bizottság által összeállított országjelentésre a román kormány egy országos reformprogrammal és egy konvergenciaprogrammal fog válaszolni, az EB pedig miután elemzi a dokumentumokat, megteszi az ajánlásait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »