Európai önkéntes túravezető-képzést szervezhet az Erdélyi Kárpát-Egyesület

Európai önkéntes túravezető-képzést szervezhet az Erdélyi Kárpát-Egyesület

Elfogadta az Európai Gyalogtúra Szövetség – European Ramblers’ Association (ERA) – az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) önkéntes túravezető-képzésének tananyagát, tantervét, így a 90 órás képzésen résztvevő és sikeresen vizsgázó EKE-tagok ERA szintű oklevelet és túravezető igazolványt kapnak.
Az erre vonatkozó szerződést a napokban írta alá az ERA és az EKE elnöksége – tájékoztatta csütörtökön a Krónikát Kovács Lehel István, az EKE elnöke. A mintegy 1550 tagot számláló, Erdély legnagyobb turistaegyesülete 125 éves hagyomány elevenített fel, amikor tavaly újraindította az önkéntes túravezető-képző tanfolyamát.

A gyakorlati és elméleti vizsgával végződő tanfolyam tananyagában számos tevékenység szerepel.

Hírdetés

Tartalamazza többek között az elsősegély-nyújtást, a gyalogtúrák szervezését és vezetését, térképészeett, modern technológiákat, meteorológiát, Erdély hegyeinek és természetvédelmi területeinek megismerését, a kulturális örökséget, Erdély állatvilágát, növényvilágát, honismeretet, kommunikációt és vezetőképzést, idegenforgalmat, magashegyi túrázást, kalandoktatást, jogi kérdéseket stb.

A képzést az EKE akkreditált és meghívott oktatói tartják, a teljes tananyag pedig az EKE KISOKOS sorozatban jelent meg, illetve jelenik meg. Kovács Lehel István EKE-elnök közölte, az okleveles önkéntes túravezetők ellenszolgáltatás nélkül vezethetnek túrákat Európa hegyein, ideértve az ERA által kialakított 11 Európai Hosszútávú Vándorutat (E1–E11) vagy a magyarországi turistautakat is.

„A hazai törvények nem rendelkeznek az önkéntes túravezetőkről, csak a mesterség szintjén űzött hegyivezetőkről, így egyelőre itthon az igazolvány csak az EKE saját túráira, illetve a Vándortáborára vonatkozik” – szerepel az Erdélyi Kárpát-Egyesület vezetőjének tájékoztatásában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »