Európai multikulturalitás a gyakorlatban: bécsi török tüntetés Erdoğanért

Nincs egy napja, hogy Törökországban kirobbant a hatvankét éves jelenlegi elnökkel szembeni puccs-kísérlet. A hadsereg néhány egysége – ahogy az egy valamire való szabotázs esetében szokás – megszállta Ankara és Isztambul főbb stratégiai pontjait: volt ott szükségállapot-kihirdetés, köztévé-megszállás, illetve a kijárási tilalom elrendelése is megtörtént. Igaz, a szekuláris berendezkedést pártoló hadsereg által indított kísérlet hamar kudarcba fulladt, ám a muszlim bevándorlás egyre komolyabb kérdéseivel sújtott európai kontinens sem bújhat ki az eurázsiai ország politikai eseményeinek hatásai alól. A Körkép.sk bécsi tudósítója bevásárlás közben botlott az ország egyik legnagyobb kisebbségének szimpátiatüntetésébe.

A tökéletes olvasztótégely: ahol a döner az elsőszámú gyorsétel

2006 óta a bécsi lakosság 11%-kal nőtt – köszönhetően a nagyszámú bevándorló tömegeknek. Ám a demográfusok a jelenlegi 1,840,000-es népességet 2029-re mintegy 250,000 fővel többre prognosztizálják. Minden második bécsi lakos rendelkezik bevándorló, tehát nem helyi születésű felmenőkkel. A legnépesebb kisebbséget – a lakosság 4,1%-át – szerbek alkotják. Őket követik a törökök, a maguk közel 80.000-es tömegével. Ám a teljes bécsi lakosság több mint tizenöt százaléka Ázsiából és az afrikai kontinensről származik. Ausztria szíve tehát maga a multikulturalizmus. Ilyen népesedési arányok mellet érdemes néhány pillantást vetni a szombat délutáni Mariahilfer Strasse-n összegyűlő török tüntetőkre.

A hétvégéjét a megszokott bevásárló körúttal töltő helyi lakosok nagyjából négy óra magasságában lettek figyelmesek a turisták által legkedveltebb sétálóutcán, a Mariahilfer Strasse-n gyülekező hatalmas piros-fehér holdas-csillagos zászlókat lengető, jól azonosítható muszlim csoportra. A demonstrálók között – egy ízléstelen hasonlattal élve, mint ahogy az egy jól összerakott dürüm esetében is lenni szokott – a ,,minden mehet bele”-elv érvényesült: akadtak fiatal egyetemisták, helyi vállalkozók, de családanyák és futball-huligánok is. A tömegben sétálva ugyanúgy láthatott az arra járó négy-öt babakocsit toló szülőket, mint ahogy piros-fehér felnis luxusautókat is.

Odalépve egy fiatalokból álló csoportosuláshoz, beszélgetésbe elegyedve velük megtudtuk, hogy ők a közösségi oldalakon értesültek a tervezett megmozdulásról. Azt is hozzátették, hogy ők ugyan nem értenek a politikához, de Recep Tayyip Erdoğan-t támogatja a családjuk, így nekik is itt a helyük.

Próbáltuk szóra bírni a rendkívül magabiztosan és fegyelmezetten viselkedő rendőri erőket is, ám barátságosan közölték, hogy nem kívántak nyilatkozni.

Bár a törökországi véres puccs hamar megbukott, mégis komoly török bel- és európai külpolitikai tanulságokkal szolgál. A konzervatív-iszlamista elnök szerint ,,a puccs Isten ajándéka, mert így végre megtisztíthatja a hadsereget a “reakciós elemektől.” Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Törökország NATO tagállam, így tehát a szövetségi rendszer többi állama sem hagyhatja figyelmen kívül a belpolitikai történéseit. Valamint ez a néhány ezres szimpátiatüntetés is világosan jelzi: az európai nagyvárosokban élő, a gyökereit el nem felejtő muszlim, török kisebbségek pillanatok alatt mobilizálhatóak. Az információ korlátlan áramlása, a XXI. századi kommunikációs eszközök kiváló segítséget nyújtanak egy esetleges, jól összehangolt akcióhoz. Lényegében teljesen mindegy, hogy mihez: a lényeg, hogy kik és miért. A hogyant már látjuk.

Békési Júlia Boglárka


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »