Európai kalandok várnak a DAC-ra?

Európai kalandok várnak a DAC-ra?

Európa Konferencia Liga, Fortuna Liga, Slovnaft Cup. Meddig jut a két kupasorozatban, valamint a szlovák élvonalban a DAC a 2022–2023-as idényben? Érdekes lenne megtudni, mit vár el a klub vezetése ténylegesen a csapattól. Hisznek a bajnoki címben, vagy a dobogó a cél? Elérhetőnek tartják-e a csoportkört az EKL-ben? És az új vezetőedző miben gondolkodik?

A rövid felkészülési szakasz véget ért. A Fortuna Ligából kiesett Pohroniet 3–1-re legyőzte a DAC 1904 június 18-án. Az első edzőmeccs tehát jól sikerült az új trénernek, Adrián Guľának. Az akadémiáról és Somorjáról is pályára lépett néhány játékos. Négy nappal később ismét a MOL Akadémia volt a helyszín, de jóval erősebb ellenféllel csapott össze a Dunaszerdahely.

Az ugyancsak az európai kupatalálkozókra készülő bajnok Slovannal gól nélküli döntetlent játszott a csallóközi gárda. Guľa elégedetten nyilatkozott, majd 25-én az NB II újoncát, a Mosonmagyaróvárt fogadták az akadémián. A hazaiak 2–1-es győzelmet arattak, vagyis három mérkőzés után veretlen volt a DAC. Június 30-án azonban a MOL Arénában, a „fópróbán” az NB I-es Pakstól 1–3-as vereséget szenvedtek a sárga-kékek. Guľa úgy fogalmazott, rá kellett döbbenniük, hogy nem jutottak olyan messzire a felkészülés során, mint amennyire az elsődleges eufória után várták volna. A magyar csapat kifogott a felvidékieken, pedig a DAC előbbre tartott a felkészülésben.

Július 7-én, 20.30-tól viszont tétmérkőzés vár a dunaszerdahelyiekre. Az Európa Konferencia Liga első selejtezőkörében érdekelt alakulat hazai pályán látja vendégül a Cliftonville FC-t.

Hírdetés

A belfastiak az északír bajnokságban a második helyen végeztek az elmúlt idényben, a kupában az elődöntőig jutottak, míg a ligakupát megnyerték. Az 1879-es alapítású gárda a legöregebb klub az egész Ír-szigeten, ennek ellenére csak öt bajnoki címet szerzett – a Linfield, a Glentoran és a Crusaders mellett nem csoda. A keretet zömében északírek alkotják, néhány ír „légióssal” kiegészülve, de tegyük hozzá gyorsan, hogy közülük páran kettős állampolgárok.

A Transfermarkt 2,5 millió euróra becsüli a Cliftonville huszonkilenc fős játékosállományát, miközben a DAC értéke 11,2 millió euró. A negyvenkét éves északír tréner, Paddy McLaughlin három és fél éve vezeti a belfastiakat. Utoljára három éve szerepeltek valamelyik európai kupasorozatban, 2019 nyarán két kört futottak az Európa-liga selejtezőjében. Nyolc éve a Debrecen ejtette ki őket a BL-ben (0–0, 0–2), huszonnégy éve pedig szintén a BL-ben a Kassa mért rájuk kétszer is csúfos vereséget (1–5, 0–8).

A DAC közben az első nyári erősítését is bejelentette: a cseh bajnok Viktoria Plzeňtől érkezik egyéves kölcsönjátékra a huszonhat esztendős Miroslav Káčer.

A zsolnai középpályás két éve szerződött Csehországba, ahová a DAC jelenlegi vezetőedzője csábította el. Káčer korábban kizárólag Zsolnán focizott, Guľa irányítása alatt 2017-ben szlovák bajnokságot nyertek.

Megjelent a Magyar7 2022/27. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »