Európai Bizottság: A magyar jogállamisági reformok nem elegendőek az uniós források megítéléséhez

Európai Bizottság: A magyar jogállamisági reformok nem elegendőek az uniós források megítéléséhez

A magyar jogállamisági reformok nem elegendőek ahhoz, hogy az Európai Bizottság módosítsa az ország 7,5 milliárd euró európai uniós forrás befagyasztására vonatkozó ajánlását. Ezt Johannes Hahn európai költségvetési biztos nyilatkozta ma Zbyňek Stanjur cseh pénzügyminiszternek címzett levelében, aki a héten a tagországok nevében kérte a bizottságtól Magyarország lépéseinek újbóli értékelését.

A tagországoknak december 19-ig, hétfőig kell dönteniük, hogy befagyasztják-e a pénzt. Ugyanakkor számos állam a javasolt összeg csökkentését szorgalmazza annak érdekében, hogy Magyarország beleegyezzen az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásba.

Az EU végrehajtó testülete szeptemberben javasolta a 2021 és 2027 közötti időszakra az uniós kohéziós források magyarországi részesedésének 65 százalékának megfelelő pénz kifizetésének blokkolását, mert attól tartanak, hogy azok elosztását korrupció, zsarnokság vagy átláthatatlan közbeszerzési rendszer befolyásolja. Így a Bizottság először alkalmazta azt az új szabályt, amelyről tavalyelőtt Magyarország és Lengyelország ellenkezése ellenére is megállapodtak a tagállamok az uniós költségvetés védelme érdekében. Az Európai Újjáépítési Alapból Budapestet megillető további 5,8 milliárd euró kifizetését ugyanakkor szintén reformoktól tette függővé a Bizottság.

Hírdetés

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei azonban kedden nem tudtak többségre jutni a bizottsági javaslat elfogadásához. Az EU cseh elnöksége a magyar források megvitatását az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás és a Magyarország által blokkolt, cégekre vonatkozó globális minimumadó jóváhagyásához társította. A tárgyalások azonban holtpontra jutottak, és a miniszterek új értékelést kértek a bizottságtól.

Hahn a levélben megjegyzi, hogy Magyarország erőfeszítéseket tett a reformok irányába, de sok esetben döntő fontosságú lesz ezek gyakorlati működésének ellenőrzése, amelyre a bizottságnak még nem volt lehetősége. Amíg ez nem történik meg, “az uniós költségvetés kockázatának ésszerű becslése jelenleg az érintett (támogatási) programok 65 százalékának felel meg” – mondta a biztos a levélben. Az EB kiegészítette a legutóbbi, novemberi értékelését az azóta történt változásokat ismertető melléklettel, amely szerint a legtöbb ponton nem történt változás. Hahn szerint továbbra sem garantált a közbeszerzéseket felügyelő új testület függetlensége, és a pénzügyi csalás vagy korrupció ügyében hozott nyomozó szervek határozatainak bírósági felülvizsgálatának hatékonysága sem.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »