Európában kemény influenzaszezon várható

Európában kemény influenzaszezon várható

Nyitókép: iStockphoto

Az influenzaszezon kezdetén az influenzás esetek száma egyelőre alacsony az Európai Unió országaiban és az Európai Gazdasági Térségben, de például Horvátországban szokatlanul korán regisztrálták a fokozott víruskeringést – tájékoztatott kedden az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Az influenza vírusának leggyakrabban jelentett altípusa az A(H3N2) variáns, amely elsősorban az idős embereknél okozhat komplikációkat, és amellyel szemben az oltás kevésbé hatékony. Az ECDC egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenzajárvány az egyes európai országokban különböző időben robbanhat ki.

„A gyenge immunrendszerrel rendelkező idősek esetében komoly következményekkel járhat, ha a koronavírus-járvány idején még az influenzás fertőzések száma is jelentős növekedésnek indul. A COVID-19 miatt leterhelt egészségügynek ez további terhet jelentene“

Hírdetés

– jelentette ki Pas Penttinen, az ECDC influenzára szakosodott szakértője.

Az ECDC szerint Európában a tavalyi szezonban 99 százalékkal csökkent az influenzás esetek száma. Penttinen ezt azzal magyarázza, hogy a „fizikai távolságtartás és a higiénia képes hatékonyan meggyengíteni az influenza terjedését. Egyúttal arra kérte az egészségügyi dolgozókat és gondozókat, hogy oltassák be magukat a koronavírus és az influenza ellen is.

Az ECDC adatai alapján évente a népesség ötöde kapja el az influenzát, miközben minden negyedik fertőzöttnél tünetek is jelentkeznek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »