Európa Tanács: az emberkereskedelem áldozatainak száma jelentősen nőtt

Európa Tanács: az emberkereskedelem áldozatainak száma jelentősen nőtt

Az emberkereskedelem áldozatainak száma 44 százalékkal nőtt 2015 óta – írja az 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken közzétett általános éves jelentésében.

European anti-trafficking experts raise the alarm over labour exploitation

“A tagállamok eltérő módon tartják számon az emberkereskedelem áldozatait, de a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy számuk majdnem a felével lett több pár év alatt. Alapvető fontosságú, hogy az illetékes hatóságok fokozzák erőfeszítéseiket az emberkereskedelem elleni küzdelemben, valamint az áldozatokat törvényesen megillető segítségnyújtás érdekében” – hangsúlyozta Davor Derencinovic, a szakértői csoport elnöke.

Hírdetés

Prof. Davor Derenčinović: Pravna analiza presude hrvatskoj ...

Davor Derencinovic – narod.hr   

A beszámoló áttekinti az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezmény aláíró országai milyen előrelépéseket hajtottak végre végrehajtásában, 12 évvel a megállapodás hatálybalépése után.
   
A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői kiemelték, hogy az előző értékelő jelentésekben felvetett aggályok kezelése érdekében Magyarországon 2017 szeptemberében elindult az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló adatbázis-rendszer, amely releváns szakemberek és a területen tevékenykedő civil szervezetek információival is kiegészült.
   
A jelentés szerint Magyarországon az emberkereskedelem áldozatainak azonosítására jogosult szakmai csoportok listáját kibővítették az áldozatokat támogató, pártfogó felügyelői, valamint jogi segítségnyújtást adó szolgáltatásokkal – állapították meg.
   
Kiemeli továbbá azt is, hogy a magyar igazságügyi minisztérium három támogatási központot hozott létre az áldozatok számára, ezek pszichológiai támogatást nyújtanak és segítik az áldozatokat a büntetőeljárásokra való felkészülésében.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »