Európa-szerte tombol a hőség. Kelet-Szlovákiában pénteken 39 fokot is mérhetünk

Európa-szerte tombol a hőség. Kelet-Szlovákiában pénteken 39 fokot is mérhetünk

Pénteken is extrém hőség sújtja Szlovákiát. Keleten helyenként 39, a déli országrészeken 38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Az ország nagy részén 35–37 Celsius-fok között, egyes északi járásokban pedig 33 Celsius-fok körül mozoghat a hőmérséklet- hívta fel a figyelmet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetést adott ki.

Történelmi maximumok

Harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákia több déli járására, köztük az Eperjesi kerület több járására is. A levegő akár 38 Celsius-fokig is felmelegedhet. Szlovákia keleti részén nagy valószínűséggel a mérések történetének legmelegebb napját mérhetik – közölte az SHMÚ a közösségi oldalán. A meteorológusok egyúttal emlékeztettek az emberi egészség, a fizikai tevékenységek és a tűz keletkezésének fokozott veszélyére is.

Több előrejelzési anyag szerint Alsó-Zemplénben emelkedik a legmagasabbra a hőmérséklet 39 Celsius-fok körüli értékkel, de annak már kicsi a valószínűsége annak, hogy a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri. Ez az érték nagyon közel áll a 2007. július 20-án Ógyallán mért 40,3 Celsius-fokos abszolút szlovákiai napi maximum hőmérséklethez. A meteorológusok szerint több más jelentős rekord is megdőlt és megdőlhet, legyen az állomási, regionális vagy országos.

Hogyan járjunk el a forróság idején

A hőségben naponta legalább másfél-három liter folyadékot kell meginni, a gyerekeket pedig kínálni kell a folyadékkal. A napon való tartózkodást inkább a kora reggeli és kora esti órákra korlátozzuk – emlékeztetett a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, kiemelve, hogy a magas hőmérséklet a szervezet túlmelegedése mellett egészségügyi szövődményeket okozhat. A szabadban történő tartózkodás során célszerű megfelelő fejfedővel, napszemüveggel és magas UV-sugárzás elleni védőfaktorú krémmel védekezni.

Hírdetés

Európa-szerte tombol a hőség

Az Európa-szerte tomboló heves hőség júniusi hőmérsékleti rekordokat döntött meg az Északi-sarkkörtől egészen Észak-Afrikáig. A kánikula sok országba jóval a júniusi átlag feletti, helyenként 20 fokkal is magasabb hőmérsékletet hozott – tájékoztatott a BBC hírportál.

A norvég Banak-félszigeten szerdán 32,5 Celsius-fokot mértek, ami állítólag az eddigi legmagasabb hőmérséklet Európában az Északi-sarkkörön túl, és jelentősen magasabb a júniusi 13 fokos átlagnál.

Lengyelországban hétfőn 35 fok körül mozgott a hőmérséklet, Kelet-Németország egyes részein pedig elérte a 37 fokot.

Szlovéniában és Horvátországban is megdőltek a júniusi hőmérsékleti rekordok, Bosznia-Hercegovina pedig 0,2 fokkal maradt el a júniusi 41 Celsius-fokos rekordtól. A rendkívüli hőség Afrika északi részét is elérte, mivel Tunézia hétfőn megdöntötte júniusi rekordját, a 48,7 Celsius-fokot.

TASR/SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »