Európa-szerte rekord hideggel búcsúzik a tél

Európa-szerte rekord hideggel búcsúzik a tél

A Magyarországgal és Szlovákiával szomszédos országokban is hóhelyzet van, de egészen biztos, hogy a legtöbb ember arra a hírre kapta fel a fejét, hogy Rómát belepte a hó. Évek óta nem volt ilyenre példa, és számos más európai országban is hidegrekordok dőltek meg.

Hócsatát vívtak a vatikáni Szent Péter téren

A mediterrán éghajlatú olasz fővárosban hat éve nem esett a hó. A Szibéria felől érkező hidegfront azonban ide is szokatlan hideget, és nagy havazást hozott. Rómát azonban teljesen megbénította a hó. Bezártak az iskolák, a szokásosnál jóval kevesebb busz járt, a városvezetés pedig azt tanácsolta az embereknek, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Szerbiában és Bulgáriában is gondot okozott a hó

A szerbeknél sok helyen nehezítette a közlekedést a hó, volt ahol tíz centiméter esett. A csúszós utakon több súlyos baleset és karambol is történt.

Bulgáriában, két régióban is vörös riasztás van érvényben a hideg miatt, és a meteorológusok szerint akár negyven centiméter hó is eshet. Az utakat szinte megállás nélkül, összesen 1800 hókotró takarítja, azonban így is sok a baleset.

Másfél méteres hó van Horvátországban

Horvátország hegyvidéki részén, Gorski Kotar régióban mínusz tíz fok és másfél méteres hó van. A nagy havazás miatt a katonaságot is mozgósították a térségben.

Fagyriadó Romániában

A románokat sem kíméli a hideg, hiszen az ország egész területén másodfokú fagyriadót rendeltek el. A fővárosban mínusz tíz fok volt hétfőn napközben, vonatjáratokat töröltek az időjárási körülmények miatt.

Jég borította Svájcot és Bajorországot is

A svájci Boden-tó partján a mínusz tíz fokos hidegben és az erős szélben, szinte mindent belepett a jég.

Azok, akik a bajorországi Starnbergi-tó partjára látogattak, szintén különleges látványban volt részük. A tavat figyelő betonoroszlánok, akárcsak a part menti növényzet is jégbe burkolózott. Németországban megdőlt a hidegrekord, Zugspitzén, az ország legmagasabb hegycsúcsán mínusz 27 fokot mértek.

A meteorológusok szerint szerdáig tovább csökken a hőmérséklet, enyhülés csak jövő héttől jöhet.

Mínuszok a barcelonai Forma-1-es teszten

Szokatlan körülmények között, fagypont alatti hőmérsékletben kezdték meg a csapatok a keddi napot a 2018-as Forma-1-es szezon első kollektív tesztjén, a Barcelona melletti montmelói versenypályán. Circuit de Catalunyán reggel mínusz 0,4 Celsius fokot mértek, az aszfalt hőmérséklete pedig 2,2 fok volt a rajt előtt. Összehasonlításképpen: a forróbb éghajlaton sorra kerülő futamok során akár 60 fok is lehet az aszfalt hőmérséklete.

Egy nap alatt öten fagytak halálra Lengyelországban

Öten szenvedtek fagyhalált az utóbbi 24 óra alatt Lengyelországban, miután a múlt hét végén nyolcan estek áldozatul a fagyhullámnak. Lengyelországban keddre virradó éjszaka mínusz 16-22 Celsius-fokot mértek. Az RCB összesített adatai szerint november eleje óta 53 embert ért fagyhalál.   

A lengyel országos meteorológiai szolgálat a vajdaságok többségében továbbra is a hétvégén elrendelt elsőfokú riasztást tartja érvényben a fagyok miatt, vagyis a legalacsonyabbat a háromfokozatú skálán.   

A lengyel média kedd reggel nyomatékosan kérte a lakosságtól, hogy riasszák a rendőrséget, ha rászoruló hajléktalanról, illetve veszélyeztetett idős, beteg, magányos emberekről van tudomásuk. A híradásokban részletesen ismertetik, milyen módon kell elsősegélyt nyújtani a lehűlteknek.   

A rászorulók számára országszerte melegedőket működtetnek. A rendőrség mellett sok helyen önkéntesek is felkeresik a hajléktalanokat, felajánlják nekik, hogy melegedőbe szállítják őket, ennek elutasítása esetén pedig meleg ételt, ruhát adományoznak nekik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »