Európa pluszban fejezte be a csütörtököt

Európa pluszban fejezte be a csütörtököt

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön egy sor kedvező vállalati gyorsjelentés és a Szíria körüli feszültség enyhülése nyomán.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,70 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,67 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,69 százalékkal emelkedett.

Európában és New Yorkban is javította a kockázatvállalási hajlandóságot, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jóval visszafogottabban nyilatkozott a Szíria elleni rakétatámadás esélyeiről.

A nap nyerteseként a technológiai szektor vállalatainak teljesítményét mutató alindex 1,2 százalékkal, a bankok és biztosítók mutatója pedig 1 százalékkal nőtt. Az olaj- és gázipari vállalatok 0,5 százalékkal drágultak a Közel-Keletet uraló erős feszültség hatására. A nap veszteseiként az élelmiszereket és italokat gyártó vállalatok 0,3 százalékot veszítettek értékükből, közülük is a Heineken árfolyama 1,4 százalékkal, a Carrefouré pedig 3 százalékkal esett.

Hírdetés

A brit Man Group, a világ egyik legnagyobb fedezeti alapja (hedge found) 7,8 százalékkal drágult, miután első negyedéves beszámolója szerint 4,8 milliárd nettó tőkebeáramlást ért el, és az általa kezelt vagyon értéke 3 százalékkal nőtt. A Playtech szerencsejáték-szoftvereket fejlesztő brit vállalat árfolyama több mint 6 százalékkal nőtt arra a hírre, hogy megveszi a Snaitech olasz fogadóiroda és szerencsejáték-szolgáltató 70,6 százalékát.

A kriptodevizák árfolyama emelkedik. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 9,43 százalékos pluszban, 7587,75 dolláron állt. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 463,92 dolláron, 10,16 százalékos pluszban, míg a ripple 0,5529 dolláron, 10,96 százalékos nyereségben forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,51 százalékos veszteségben, 71,69 dolláron állt, míg a májusi szállítású WTI 0,22 százalékos mínuszban, 66,67 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,46 százalékkal, 1340,10 dollárra esett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »