Európa nyugati felén még mindig toleránsabbak a vallási kisebbségek és az azonos neműek házassága iránt

Európa nyugati felén még mindig toleránsabbak a vallási kisebbségek és az azonos neműek házassága iránt

A kelet- és közép-európaiak kevésbé toleránsak a vallási kisebbségekkel, illetve az azonos neműek házasságával és az abortusszal szemben – derült ki egy kutatásból.

Az egyebek mellett a népesség vallási megoszlásával kapcsolatos kutatásairól ismert Pew Research Center amerikai független közvélemény-kutató intézet 2015 és 2017 között több felmérést végzett 34 országban 56 ezer nagykorú lakos részvételével.

A felmérés szerint szinte Nyugat-Európában mondta azt az állampolgárok több mint a fele – Nagy-Britanniában 53 százaléka, Franciaországban 66 százaléka, Hollandiában 88 százaléka – hogy befogadna muzulmánokat a családjába.

Kelet- és Közép-Európában ezzel szemben a megkérdezett felnőttek kevesebb mint fele adott igenlő választ. Csehországban 12, Romániában 29, Szerbia 43 százalék.

“Hasonló árok húzódik Kelet- és Közép-Európa, illetve Nyugat-Európa között a zsidók befogadását illetően is – tette hozzá a Pew Research Center, megjegyezve, hogy a katolikus, a protestáns és az ortodox vallás a többségi a 34 tanulmányozott ország többségében.

Hírdetés

Boszniát, Oroszországot és Bulgáriát leszámítva, ahol jelentős muszlim kisebbség él, a többi ország többségében “a muzulmánok és a zsidók a lakosság kis részét képviselik, amelyet a felmérések általában pontatlanul mérnek fel” – tette hozzá az intézet.

A másik különbség, hogy “kereszténynek (katolikusnak vagy ortodoxnak) lenni fontos része az önazonosságnak a volt keleti tömb országaiban, leszámítva Csehországot, Nyugat-Európában viszont nem.

Közép- és Kelet-Európa szinte valamennyi országában a többség ellenzi az azonos nemű párok törvényes házasságát: Örményországban 96, Bulgáriában 79, Szlovákiában is 47 százalék). Nyugat-Európában viszont támogatják: Svédországban 88, Franciaországban 73, Portugáliában 59 százalék.

Európa nyugati részén, beleértve az olyan katolikus többségű országokat, mint Írország, Olaszország és Portugália, “mindent tíz felnőtt közül hat válaszolta azt, hogy minden – vagy majdnem minden – esetben engedélyezni kellene az abortuszt”.

Keleten a terhesség-megszakítással kapcsolatos álláspontok jobban megoszlanak: Csehországban, Észtországban és Bulgáriában széles körben támogatják, míg Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában ellenzik.

A Pew Research Center minden országban 1400 fős reprezentatív mintával dolgozott, telefonos, illetve személyes interjúkkal, országonként 2,7-3,4 százalékpontos hibahatárral.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »