Európa népesedési stratégiája keresztény alapokon

Európa népesedési stratégiája keresztény alapokon

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) közgyűlése elfogadta pénteki brüsszeli ülésén azt a határozati javaslatot, amelyet a Fidesz a szlovén SDS párttal közösen, a szeptemberi Budapesti Demográfiai Csúcs zárónyilatkozatára építve nyújtott be Európa népesedési stratégiájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke (b2), Andrés Pastrana, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) elnöke (b3), Adalberto Costa Junior angolai alelnök (b) a CDI kétnapos brüsszeli vezetőségi ülésének első napján.

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) közgyűlése elfogadta pénteki brüsszeli ülésén azt a határozati javaslatot, amelyet a Fidesz a szlovén SDS párttal közösen, a szeptemberi Budapesti Demográfiai Csúcs zárónyilatkozatára építve nyújtott be Európa népesedési stratégiájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A CDI a határozatban rögzíti: az európai lakosság részaránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest (míg az Európai Unió jelenlegi 27 tagországának összlakossága 1960-ban még az emberiség 12 százalékát tette ki, ma már csak a hat százalékát, és várhatóan 2070-ben majd csak kevesebb mint négy százalékát fogja). A népességcsökkenés miatt az európai lakosság gyorsan öregszik, 2020-ra a 65 év felettiek aránya 21 százalékra nőtt, míg a 15 év alattiak aránya 15 százalékra csökkent. A lakosságcsökkenés miatt az elöregedő Európa befolyása, versenyképessége, gazdasági ereje és mozgástere egyre kisebb a mostani új nemzetközi világrendben.
     
A Kereszténydemokrata Internacionálé aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az európai kontinens súlyos demográfiai válságnak néz elébe. A szervezet leszögezi, hogy a térségben most ez az egyik legnagyobb megoldandó probléma, és hangsúlyozza, hogy a lakosság gyors öregedése jelentősen megnehezíti az európai társadalmak fenntartható fejlesztését, gazdasági növekedését, mert mindehhez képzett munkaerőre van szükség.
   
A CDI külön felhívja a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági vidékeken, illetve az elhagyott iparterületeken a lakosságcsökkenés hosszú távú problémát okoz a lakosoknak. Mindemellett hangsúlyozza, hogy a hagyományos családfelfogás alapján számos megoldás létezik a népességfogyás megállítására: a családtámogatási rendszerek, a tervezett gyerekek megszületésének elősegítése, az országok belső tartalékainak és már létező közösségeinek megerősítése.
   
A Kereszténydemokrata Internacionálé kifejezte abbéli mély meggyőződését, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, és ott is kell maradnia. Felhívja egyúttal a figyelmet arra, hogy a migrációt nem szabad a demográfiai kihívások megoldása fő eszközének tekinteni.
   
Végül a szervezet felszólította az Európai Uniót, hogy minden szakpolitikájában a népesedési szempontokat helyezze előtérbe, és hogy alkosson olyan mechanizmusokat, amelyekkel ellensúlyozni tudja a migráció káros demográfiai hatásait.
 

 

Hírdetés

Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnökének 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke (b), Andrés Pastrana, a CDI elnöke (k) és Antonio López-Istúriz White főtitkár (j) a CDI kétnapos brüsszeli ülésének második napján, 2021. október 29-én. Orbán Viktort újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnökének a szervezet Brüsszelben zajló közgyűlésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Az 1961-ben létrehozott jobboldali pártszövetség közösségi oldalán közzétett információk szerint a CDI elnöke továbbra is a kolumbiai Andrés Pastrana, a főtitkár pedig a spanyol Antonio López-Istúriz White. Az európai miniszterelnökök közül – Orbán Viktoron kívül – Szlovénia kormányfője, Janez Jansa, valamint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic tölt be alelnöki pozíciót a konzervatív pártszövetségben.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »