Európa meg tudja védeni magát a betolakodóktól – akkor miért nem védi?

Európában nem a képesség hiányzott a tömeges bevándorlással szembeni fellépésre, hanem a politikai akarat. Most elindultunk ebbe az irányba, de addig is minden országnak kötelessége megvédenie saját határait és állampolgárait. Gyarmati István úgy véli, hogy Európában nem a képesség hiányzott a fellépésre, hiszen – mint fogalmazott – egy nukleáris háborún kívül bármit meg tudna nyerni a kontinens.

Ahogy a kormányfő tusnádfürdői beszédében is elhangzott Törökország, Izrael és Egyiptom stabilitása alapvető fontosságú Európa biztonsága szempontjából, hiszen a Közel-Keletről érkezett eddig a legtöbb bevándorló, mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ezek az államok jelentik a kulcspontjait nem csak a tömeges migrációnak, hanem az egész közel-keleti válságnak is.

Hírdetés

Az Afrikából érkező bevándorlók kapcsán igyekezett leszögezni, hogy a Közel-Kelettel szemben innen elsősorban nem politikai okokból, hanem gazdasági szempontok miatt kelnek útra a migránsok, akik a térség leggyengébb államán, Líbián keresztül próbálnak eljutni az Európai Unió területére.

Gyarmati István úgy véli, hogy Európában nem a képesség hiányzott a fellépésre, hiszen – mint fogalmazott – egy nukleáris háborún kívül bármit meg tudna nyerni a kontinens. A probléma inkább az volt meglátása szerint, hogy nem volt igazán közös európai akarat. Most viszont elindultunk ebbe az irányba, fűzte hozzá. Hangsúlyozta azonban, hogy ameddig nincs közös védelem, addig a tagállamoknak kell intézkednie.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »