Európa Liga: tartalékosan is győzött a Videoton

Európa Liga: tartalékosan is győzött a Videoton

Eb-játékosait nélkülözve is 3-0-ra verte moldáv ellenfelét a magyar bajnoki ezüstérmes, jövő csütörtökön sovány előnye birtokában is továbbjuthat.

Az MTK délutáni Európa Liga-félsikere (1-1-es döntetlent értek el a kazah Aktöbe vendégeként) megadta az irányt a 18 órakor pályára lépett Videotonnak is; a stadionrekonstrukciós program eseményei miatt Felcsúton „otthon” lévő magyar bajnoki ezüstérmes tartalékosan is igyekezett nekiesni ismeretlen moldáv ellenfelének (Zaria Balti). Ismert: a magyar labdarúgó-válogatott váratlanul hosszú Eb-szereplése miatt a fehérvári keret Franciaországot megjárt játékosai még csak nemrég tértek vissza a klubjukhoz, így mind Juhász Roland, mind Lang Ádám csak a lelátóra ült fel, de melléjük települt a kék székekre a sérült Fiola Attila, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás is.

Ők és a Videoton gazdag játékosmúltú – 100-szoros norvég válogatott és a Manchester Unitedet is megjárt – és edzőként is sikeres – a Legiával lengyel bajnok és kupagyőztes – Henning Berg azért így sem panaszkodhatott az előjelek miatt, főleg, hogy kiváló támadóalakulatot sikerült összeraknia Asmir Suljic, Bódi Ádám, Barczi Dávid és a fiatal Géresi Krisztián szerepeltetésével.

A nagy tekintélyű, kopasz szakvezető keze nyoma gyakorlatilag a kezdőrúgástól megmutatkozott a Videoton játékán, a hazaiak harapósan és lendületesen ugrottak fejest a mérkőzésbe. A 7. percben Géresi Krisztián fejelt kevéssel mellé, majd bár hátul egy távoli lövésnél Kovácsik kapusnak kellett figyelnie, gyorsan jött a Vidi vezetőgólja: Géresi egy kapufája után meglapult a vendégvédők között, és kihasználva egy gyatra hazaadást, lecsapott a labdára, és olyan gyorsan tűzte azt Pascenco kapujára, hogy a hálóőr már csak lelassítani tudta a lába között átjutó labdát (1-0). Húszpercenként egy helyzet a vendégeknek is jutott, ennek példájaként Mihailov tesztelte a megint kint álló Kovácsikot, de a Vidi folyamatosan jelezte, hogy nem állnának le a gólgyártással – Géresi egy Fejestől kapott labdával olyan helyzetbe hozta a DVTK-ból érkezett Barczi Dávidot, amelyet talán kihagyni sem lehet…

Fordulás után a 2-3 ezer felcsúti Fehérvár-drukker ott folytatta, ahol abbahagyta, énekelt, dobolt, igen jó hangulatot teremtett a Fejér megyei ékszerdobozban. A Videoton 1-0-s vezetését nem veszélyeztette semmi, igaz, a biztonság kedvéért kellett volna még egy gól.

Összeomlás

Az 52. percben azonban egy másfajta fordulat következett a mérkőzésen, Géresi lebokszolásáért Novicovnak kellett volna sárgát kapnia az albán játékvezetőtől, azonban továbbot intett, de csak azért, hogy a fehérvári tizenhatoson belül színészkedő Igor Picusciacnak adja meg második sárga lapját – innentől emberelőnyben játszhattak a hazaiak. Az emberfór azonban önmagában nem tud gólt lőni, erre figyelmeztetett Mihailov kapufára pottyanó szabadrúgása is az 56. percben.

A 62. percben kapcsolt magasabb sebességi fokozatra a Videoton, Géresi passzával Bódi gyalogolt Pascenco kapujának torkáig, majd gyatra lövése közben rosszul is lépett. A 65. percben a jobbszélről Suljic emelte Pascenco és a keresztléc fölé is picivel a labdát. A 78. percben a csereként beállt Feczesin Róbert sem járt messze a góltól, ahogy a 83. percben Pátkai Máté is indokoltan próbálkozott kapásból. Feczesin Róbert aztán az utolsó támadások egyikéből, Nego beadásából szép fejes gólt szerzett, így téve megnyugtatóvá a két csapat közti különbséget (2-0), a 94. percben pedig a védők közül kibújva bevágta csapata 3., önmaga 2. gólját (3-0). A fejüket elveszítő moldávok Suvorov aljassága végett kettős emberhátrányban fejezték be az összecsapást.

Győzelmével a Videoton az MTK-hoz hasonlóan jó reményekkel várhatja a jövő csütörtöki, moldovai visszavágót. A Debrecen San Marinó-i mérkőzésére később este kerül sor.

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, odavágó

VIDEOTON-ZARIA BALTI 2-0 (1-0)
gólszerzők: Géresi (18.), Feczesin (88., 94.)
VIDEOTON (kezdőcsapat): Kovácsik – Nego, Vinícius, Fejes A., Szolnoki – Suljic, Simon Á., Pátkai, Bódi Á. – Géresi, Barczi.
ZARIA BALTI (kezdőcsapat): Pascenco – Golovatenco, Onica, Novicov, Erhan – R. Gómez, Tigirlas, Grosu, Mihaliov – Ovseannicov, Picusceac.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »