Európa egyik legalacsonyabb energiaárait fizetjük

Európa egyik legalacsonyabb energiaárait fizetjük

A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára a második, a villamos energiáé a harmadik legalacsonyabb Budapesten az uniós fővárosok közül – derül ki a MEKH összehasonlító vizsgálatából.

A magyar lakossági fogyasztók az európai uniós átlagnál jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint – közölte a hivatal szerdán.

A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára – 3,29 eurócent/kilowattóra – a vizsgált európai uniós fővárosok közül Budapesten a második legolcsóbb – emelték ki.

A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 2018 januárjában 12,06 eurócent volt kilowattóránként, amely az unióban a harmadik legalacsonyabb ár.

A MEKH jelezte: a hazai egyetemes szolgáltatói gázáraknál a beszerzési (régiós) gázár csak egy tényező a végfelhasználói árban. Lakossági fogyasztás esetén a számla csupán 49 százaléka maga a földgáz ára.

Ehhez adódik hozzá a rendszerhasználati díj, a szállítás, elosztás, tárolás költsége, ami a teljes díj 22 százaléka (melyek együttesen garantálják az ellátás folyamatosságát), továbbá a 8 százalékos kereskedelmi árrés, illetve legvégül az áfa.

Az uniós gyakorlattal szemben Magyarországon nem kell energiaadót fizetniük a lakossági fogyasztóknak – tették hozzá.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »