Európa biztonságáról írtak alá közös nyilatkozatot a V4-ek katonai vezetői

Európa biztonságáról írtak alá közös nyilatkozatot a V4-ek katonai vezetői

Európa biztonságának és stabilitásának megerősítését célzó közös nyilatkozatot írtak alá a visegrádi országok (V4) katonai vezetői csütörtökön Balatonakarattyán.

Az október 12. és 14. között tartott találkozón Ruszin-Szendi Romulusz, a magyar honvédség parancsnoka, Daniel Zmeko szlovák, Aleš Opata cseh és Rajmund T. Andrzejczak lengyel vezérkari főnök vett részt. A V4-ek megbeszéléséhez szerdán csatlakozott Valerij Zaluhnyi ukrán vezérkari főnök.

A V4-ek közös nyilatkozatának aláírása utáni sajtótájékoztatón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: a visegrádi országok közösen dolgoznak Európa stabilitásának és biztonságának megerősítésén.

A találkozón azonosították a nemzetközi biztonsági környezetből fakadó kihívásokat és megvitatták az ezekre adható válaszokat. Konzultáltak továbbá a nemzeti fegyveres erők közös ügyeiről is, és szó esett a magyar V4 elnökség fő céljairól – tette hozzá.

Hírdetés

Ruszin-Szendi Romulusz a V4 közös harccsoportot a védelmi együttműködés legfontosabb eredményének nevezte, hozzátéve, elkötelezettek a NATO vállalásként létrehozandó V4-es egyesített logisztikai támogató csoportparancsnokság megalakítása mellett.

Rajmund T. Andrzejczak lengyel vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elismerően szólt a magyar fegyveres erők modernizációjára tett kötelezettségvállalásról, valamint a magyar hozzáállásról az illegális migrációhoz és az afganisztáni helyzethez.

A találkozón a globális kérdések mellett regionális feladatok is napirenden voltak – ismertette.
Hangsúlyozta: a visegrádi országok célja a biztonságos környezet erősítése.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »