Európa-bajnok a döntetlenkirály Portugália

Európa-bajnok a döntetlenkirály Portugália

A döntő elején csapatkapitányát vesztett ibériai társaság a hosszabbításban lépett új dimenzióba, és büntette meg a lusta francia válogatottat a hosszabbításban. Cristiano Ronaldónak így borítékolhatjuk az Aranylabdát, mi pedig még büszkébbek lehetünk arra, hogy az Európa-bajnok ellen a csoportmeccsek során háromszor is vezettünk.

A legtöbb előjel arra mutatott, hogy a Párizs-melléki foci-Eb-döntőben csak a tornát rendező Franciaország nemzeti csapata számára teremhet babér: évtizedek óta veretlen a hazai szervezésű viadalokon, ráadásul Portugália tétmérkőzésen még sosem győzött a gall kakasosok ellen. Be is árazták ezt a fogadóirodák, akik jobbára már rendes játékidejű győzelmet prognosztizáltak, alapos már a hosszabbításért is 3-szoros pénzt fizettek, nemhogy C. Ronaldóék sikeréért.

A Stade de France alig kevesebb mint 80 ezer nézője a találkozó előtt harcolt az elemekkel, Saint-Denis-t ugyanis megszállták a lepkék és a belőlük falatozó madarak. No de félre a teremtés alsóbb rendű teremtményeivel!

A mérkőzés kezdetén Nani villant egy tért ölelő indítás után, de a Fenerbahce 29 éves támadója a sebesség miatt már csak fölé tudott lőni. Kisvártatva Lloris éberségéhez hasonlóan Rui Patrícióét is próbára tették, nevesül a fejjel próbálkozó Griezmann, és újabb rohamokra számíthattunk, amikor C. Ronaldo – Dimitri Payet elemi erejű, de lehet, hogy szabályos belépője után, hosszas és többszöri ápolgatás ellenére kivált a játékból. (A válogatottban a pályán lévők által szerzett gólok kvázi kétharmada lement ilyenformán…) A helyére küldött Quaresma és a csapatkapitányi karszalagot viselő Nani semmi innovációt nem vitt a portugál válogatott játékába, és Sissoko egyik lendületes elmozgásából akár a vezetőgólt is megszerezhette volna Franciaország. Ámde a Deschamps-legénység példás türelemmel játszott a vezérét vesztett Portugália ellen, 0-0-s félidei állás tudatában is.

Íme tehát Payet belépője C. Ronaldo ellen:
Cristiano Ronaldo got injuried by Payet and a… by MKHtv

A kapu előtt elfogyott a tudomány

Fordulás után szép lassan egyre fojtogatóbbá vált a francia fölény, igaz, Naniék is el-eljutottak Koscielnyékig, ahol azonban a figyelem volt az úr, Llorisnak nagyon nem kellett megmutatnia, hogy a világ egyik legjobb formában lévő kapusa.

Az is feltűnő volt, hogy a francia csodafegyverek (Payet, Griezmann, Giroud) mellé felnőtt a Newcastle-játékos Moussa Sissoko is, sőt, méltán lehet őt a mérkőzés első kétharmada legjobb játékosának nevezni.

A türelem Didier Deschamps részéről azonban elfogyott, és a torna végére talán kidurranó Dimitri Payetet lezavarta a pályáról, a bayernes Kingsley Comant tolta be a helyére. Ettől aztán állandósult a francia fölény, ami a labdabirtoklásban csak azért nem látszott, mert a portugálok a saját kapujuk előtt tologatták a labdát, ha tehették.

A 66. percben jött a mérkőzés addigi legnagyobb helyzete, Griezmann az ötösvonalon alig felugorva üresen fejelhetett, de nem találta el a kaput… Giroud 75. percben, egy kiugratás után tett kísérlete után már Rui Patríciónak is közbe kellett avatkoznia. A statisztika és a Ronaldo-kidőlés pedig csak nem akart gólt szerezni…

A 80. perc portugál életjeleket mutatott, Éder beállása (az Eb-döntők történetének legfiatalabb játékosa, Renato Sanches helyére) után zavar támadt a védelemben, és kétszer is hatalmasat kellett védenie Llorisnak, hogy aztán ugyanez a feladat várjon Sissokóék újabb settenkedései után Rui Patrícióra.

Deschamps a hajrában Giroud szenvedését is megelégelte, és Gignac kapott pár percet a rendes játékidőben, de nem élt a lehetőséggel, a 92. percben nagy helyzetben kapufát lőtt.

Hosszabbítás

A ráadás első 15 percében Portugáliától semmi váratlanra nem kellett, hogy számítsunk, Naniék pontosan tudták, hogy egy rettentően szervezett védekezéssel és kiváló kapusukkal eljuthatnak a büntetőrúgásokig. A lassan futballgyilkos összecsapás el is juthatott volna eddig, ám a luzitánok ébredeztek: Pepe vagy Éder már befejelhette volna az Eb-elsőséget jelentő találatot Portugália történelmi örömére, és Raphael Guerreiro is eltalálta a lécet – egy jogtalan – szabadrúgásból a 108. percben, hogy aztán a 109.-ben jöjjön az egyéni akcióba kezdő, csereként beállt Éder, és mivel nem vették komolyan, takarásból óriási gólt zúdított Lloris kapujának jobb alsó sarkába!
Éder Goal HD – Portugal 1-0 France Final 10.07… by fantasticfootball

Éder tétmérkőzésen soha nem lőtt még gólt a portugál válogatottban, de talán ettől szép a futball, hogy tényleg bármikor bármi megtörténhet, és ezen a találkozón Portugália visszakapott valamit a görögökkel szemben elveszített 2004-es fináléért, hiszen hasonló típusú, szervezett, néhol futballgyilkos játékkal nyerték meg egyetlen találattal az Európa-bajnokságot.

Vb-selejtezők kezdődnek ősszel. Egy csoportban leszünk a regnáló Európa-bajnokkal tehát, illetve az Eb-ről veretlenül búcsúzó Svájccal. Az élet megy tovább.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »