Euronews: Weber nem békülni érkezett Orbánhoz

Euronews: Weber nem békülni érkezett Orbánhoz

A hírportál úgy tudja, Manfred Weber nem békülni érkezett Budapestre, hanem hogy szemtől szemben elmondja Orbán Viktornak azt, mit fog javasolni az EPP választmányi gyűlésén a Fidesz tagságát illetően.

Mr Weber did not go to Budapest to make a peace agreement with Orban. He will tell him face to face what he thinks of the situation – sources told me.

— Sándor Zsíros (@EuroSandor) 2019. március 12.

Az továbbra is elvárás, hogy Weber hárompontos „ultimátumát” teljesítenie kell a Fidesznek. Orbánnak azonban nem Webert kell meggyőznie, hanem a pártcsalád többi tagját.

Az euronews forrása a mostani helyzetet a Sargentini-jelentésről való szavazás előtti frakciógyűléshez hasonlította, mikor a magyar miniszterelnök nem volt kompromisszumkész a pártcsalád tagjaival. A lap emlékeztet rá, hogy az EPP képviselőinek a többsége meg is szavazta a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását.

Hírdetés

Weber most azért van Magyarországon – írja a lap -, hogy hidakat építsen, összekösse az embereket. Nagyon sok múlik azon, hogy Orbán Viktor hogyan válaszol a az EPP csúcsjelöltjének felvetéseire.

A lap forrásai azt is tudni vélik, hogy március 20-án napirendre kerül a kérdés az EPP választmányi gyűlésén, és mindhárom lehetőség szóba jöhet, vagyis a felfüggesztés, a kizárás, és az is, hogy minden marad a régiben.

Az euronewsnak arról is beszámoltak: Manfred Weber azért megy Michael Ignatieffhez, a CEU rektorához, hogy rendezzék az egyetem státuszát Magyarországon, és bajor segítséggel biztosítsák az egyetem magyarországi törvényeknek megfelelő működését. A koordinációt a müncheni Technische Universität (TU) végezné. Ha ezután mégis elvinné a képzést Magyarországról a CEU, az már az egyetem saját döntése lenne.

Az euronews brüsszeli tudósítója arra is rákérdezett, hogy miért titkos Manfred Weber budapesti programja. A névtelenül nyilatkozó forrás a hírportálnak azt mondta: a bajor politikus tárgyal a CEU rektorával, egy zsidó szervezettel, a magyar miniszterelnökkel pedig egy gyors ebéd van tervben, de azt, hogy Magyarországon ezt miért nem kommunikálják, arról Orbán Viktort kellene megkérdezni.

(Fotó: MTI)

Orbán és Weber kedden tárgyal Budapesten

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.„A következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”- jelentette ki Weber a német lapnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »