Eucharisztikus felvonulás Louisianában hajókkal – és teljes búcsúval

Eucharisztikus felvonulás Louisianában hajókkal – és teljes búcsúval

A louisianai Teche vizén zajlik majd a különleges „úrnapja” augusztus 15-én, Mária mennybevétele ünnepén, amikor megemlékeznek az egykori francia-kanadai bevándorlókról is, akik elvitték a katolikus hitet Acadianába 254 évvel ezelőtt.

Idén rendezik meg ötödik alkalommal a „Fête-Dieu du Teche” (teche-i úrnapja) hajós körmenetet a Teche nevű bayou vizén. Mária mennybevétele minden katolikus számára nagy ünnep, ám még inkább a louisianai híveknek: Acadianának és lakóinak a Szűzanya a védőszentje.

Acadiana a hivatalos neve az egyébként inkább Cajun néven ismert régiónak francia Louisianában, ahova 254 évvel ezelőtt hozták el a francia-kanadai bevándorlók a katolicizmust. A ma „Kanada tengeri tartományai” néven ismert vidékről a britek űzték el – kényszerkitelepítették – a katolikus francia telepeseket, akiknek egy része Louisianába menekült, s leszármazottaik ma is őrzik identitásukat.

A fotó a vermilioni úrnapi hajós processzió alkalmával készült

Az esemény szervezője, Michael Champagne CJC (aki a képgaléria egyik fotóján saját kezűleg tisztítja meg a terepet) egy sajtóközleményben elmondta, a vízi felvonulás mintegy újra megidézi az acadiai ősök-elődök több mint 250 évvel ezelőtti utazását.

A 18. század közepén az acadiaiak Új-Skóciában (Nova Scotia) telepedtek le, ahol üldözést szenvedtek hitükért, s végül száműzték őket. Hajókkal hagyták el Kanadát, és közülük sokan végül Louisianában telepedtek le. Velük együtt érkező papjuk alapította a Tours-i Szent Márton-templomot, melyről valószínűleg Martinville városa a nevét kapta.

Az idei 38 mérföldes eucharisztikus felvonulásra több száz hajót várnak, s amellett több ezer gyalogos zarándokot. Douglas Deshotel püspök, aki a nyitó szentmisét bemutatja majd, az Eucharisztia ilyen formájú ünneplését az új evangelizáció kiváló lehetőségének tartja.

Hírdetés

A mise után kezdődik a hajós felvonulás, a processzió, az Eucharisztiát vivő hajóval az élen, míg egy másik hajó viszi majd a Mária mennybevétele-szobrot. Több ponton megállnak, és szabadtéri oltároknál imádkozzák a rózsafüzért, majd a pap megáldja a résztvevőket az Oltáriszentséggel, illetve gyónásra is lehetőséget kínálnak.

A szervezők, a gyóntatócsapat és „életmentő” járműveik

Jeremy Zipple SJ, aki New Yorkból érkezett 2017-ben az ünnepnapra, „hihetetlenül megindítónak” nevezte az egész napos ceremóniát, kiemelte, mennyire szép, mikor egy egész város összegyűlik, hogy imádkozzanak.

Idén Ferenc pápa döntése értelmében teljes búcsúban részesülnek a teche-i úrnapja résztvevői.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Community of Jesus Crucified/Facebook

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »