EU-tisztújítás – Az új európai uniós biztosok – A teljes lista

EU-tisztújítás – Az új európai uniós biztosok – A teljes lista

Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a liberális-centrista Újítsuk meg Európát (RE) öt, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a zöld frakció egy-egy tagját adja a testületnek, és van egy független politikus is.

 

Dánia – Margrethe Vestager, 51 éves, RE – A digitális kornak megfelelő Európa programját koordinálja majd, betölti a befolyásos versenyjogi biztosi posztot. Brüsszelben egyfajta “rocksztárnak” számít, aki eurómilliárdos pénzbírságokkal sújtotta a Szilícium-völgy számos óriásvállalatát.

Hollandia – Frans Timmermans, 58 éves, S&D – Az EB jogállamiságért is felelős mostani első alelnöke az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora lesz, illetve klímapolitikai biztos. Von der Leyen távollétében a hét nyelven kiválóan beszélő politikus fog elnökölni a testület ülésein.

Lettország – Valdis Dombrovskis, 48 éves, EPP – A jelenlegi euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök, volt kormányfő fogja koordinálni az “emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket”, és egyúttal ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Csehország – Vera Jourová, 55 éves, RE – A jelenlegi igazságügyi biztos az “értékek és átláthatóság” nevű portfóliót kapta, amely érinti a jogállamiság ügyét is.

Görögország – Margarítisz Szkínász, 57 éves, EPP – Az EB előző vezető szóvivőjének a máris gyakran bírált elnevezésű “európai életmód védelme” nevű tárca jutott, ide tartozik egyebek mellett a bevándorlással és menekültüggyel kapcsolatos kérdések egy része is. Fontos kiemelni, hogy a brüsszeli politikát jól ismerő Szkínász migrációs frontországból származik.

Horvátország – Dubravka Suica, 62 éves, EPP – A volt dubrovniki polgármesteré a “demokrácia és demográfia” portfóliója lesz, és ő vezeti majd az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkáját is.

Spanyolország – Josep Borrell, 72 éves, S&D – Az Európai Parlament egykori elnöke, spanyol külügyminiszter az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját fogja betölteni. A függetlenségellenes katalán politikus várhatóan aktív lesz a venezuelai helyzet rendezésében.

Szlovákia – Maros Šefčovič, 53 éves, S&D – Az energiaunióért felelős jelenlegi alelnöknek az intézményközi kapcsolatok és tervezés területét kapta, amely elemzők szerint súlytalanabb posztnak számít.

Ausztria – Johannes Hahn, 61 éves, EPP – A jelenlegi szomszédság- és bővítéspolitikai biztos a költségvetési és igazgatási ügyek felelőse lesz, s közvetlenül von der Leyennek fog jelenteni.

Belgium – Didier Reynders, 61 éves, RE – A belga külügyminiszter indult idén az Európa Tanács főtitkári posztjáért is, azonban nem nyert. Az Európai Bizottságban igazságügyi biztos lesz, hozzá tartozik majd a jogállamiság is, amelyet ugyanakkor Vera Jourová portfóliója is érint.

Bulgária – Marija Gabriel, 40 éves, EPP – A digitális gazdaságért felelős biztos novembertől az “innováció és ifjúság” nevű tárcát fogja felügyelni.

Hírdetés

Ciprus – Sztella Kiriakídisz, 63 éves, EPP – A pszichológusként végzett politikus egészségügyi biztos lesz.

Észtország – Kadri Simson, 42 éves, RE – A volt gazdasági miniszter energiaügyi biztos lesz.

Finnország – Jutta Urpilainen, 44 éves, S&D – A volt pénzügyminiszter nemzetközi partnerségekért felelős biztos lesz.

Franciaország – Sylvie Goulard, 54 éves, RE – A korábbi védelmi miniszter belső piaci biztosként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, támogatván a digitális egységes piacot is. Ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Írország – Phil Hogan, 59 éves, EPP – A mostani mezőgazdasági biztosé lesz a kereskedelem ügye, s így a brit kormányt többször élesen bíráló politikusnak kellene majd tárgyalnia az Egyesült Királysággal a tervezett kilépés után.

Lengyelország – Janusz Wojciechowski, 64 éves, ECR – Az Európai Számvevőszék tagja mezőgazdasági biztos lesz, nem ő volt Varsó első jelöltje.

Litvánia – Virginijus Sinkevicius, 28 éves, zöld – A testület legfiatalabb tagjának a “környezet és óceánok” portfólió jutott.

Luxemburg – Nicolas Schmit, 65 éves, S&D – A többszörös egykori tárcavezető és nagykövet munkahelyteremtésért felelős biztos lesz.

Magyarország – Trócsányi László, 63 éves, EPP – Az előző igazságügyi miniszter kapta a szomszédság- és bővítéspolitika területét, kívánságának megfelelően.

Málta – Helena Dalli, 56 éves, S&D – A volt Európa-ügyi miniszter, korábbi szépségkirálynő egyenlőségügyi biztos lesz.

Olaszország – Paolo Gentiloni, 64 éves, S&D – A volt kormányfő gazdasági biztos lesz, ketten felügyelik majd a területet Dombrovskisszal.

Portugália – Elisa Ferreira, 64 éves, S&D – A portugál jegybank elnökhelyettese a “kohézió és reformok” területét kapta.

Románia – Rovana Plumb, 59 éves, S&D – A volt környezetvédelmi miniszter közlekedési biztos lesz.

Szlovénia – Janez Lenarcic, 51 éves, független – Az eddigi EU melletti nagyköveté lesz a válságkezelés területe.

Svédország – Ylva Johansson, 55 éves, S&D – A többszörös miniszter belügyi biztos lesz, hatáskörébe tartoznak a határvédelemmel, a schengeni övezettel és részben a bevándorlással kapcsolatos kérések.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »