EU-figyelmeztetés Romániának

Az a tény, hogy mindketten aláírták a nyilatkozatot, azt jelenti, hogy a román szociáldemokrata pártnak (PSD) nincs támogatója az EU végrehajtó intézményében.

Az EU szerdán „aggodalmát” fejezte ki Romániának az igazságügyi reformra vonatkozó „vitatott” terveivel kapcsolatban. Arra figyelmeztette a bukaresti kormányt, hogy ne fordítson hátra arcot a korrupció elleni küzdelemben, olvasható a brüsszeli szerkesztésű Euractiv uniós szakportál ma hajnalban megjelent cikkében.

Az írás kiemeli, hogy a romániai korrupcióellenes vizsgáló bizottság hatalmát megfékező csomag legutóbb szombaton váltott ki komoly tiltakozást, amikor harmincezer demonstráló vonult a román főváros utcáira.

Brüsszel arra figyelmeztette Romániát, hogy nem tesz eleget a bűnözéssel és a korrupcióval szembeni fellépésben és arra, hogy jogrendszerét az uniós normákhoz igazítsa.

Szerdán az eddigi kritikákhoz az EU két vezetője is csatlakozott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans bizottsági alelnök közös nyilatkozatban tudatta a román kormánnyal és a nyilvánossággal: „Aggodalommal követjük a legutóbbi romániai fejleményeket”.

Juncker a közép-jobb Európai Néppártot képviseli, míg Timmermans az Európai Bizottság legmagasabb szintű szocialista képviselője.

Hírdetés

Az a tény, hogy mindketten aláírták a nyilatkozatot, azt jelenti, hogy a román szociáldemokrata pártnak (PSD) nincs támogatója az EU végrehajtó intézményében.

Ez a második alkalom, hogy az Európai Bizottság ilyen figyelmeztetést hozott nyilvánosságra, teszi hozzá a cikk, majd további passzust idéz a két bizottsági vezető nyilatkozatából:„Románia igazságügyi rendszerének függetlensége és az a képessége, hogy hatékonyan lépjen fel a korrupcióval szemben, lényeges sarokkövei egy erős Romániának az Európai Unióban.”

Lapunk megvizsgálta a nyilatkozatot, és abban nem talált olyan mondatot, amely fellógatással fenyegette volna meg a román kormány tagjait, szemben annak nemrégiben lemondott miniszterelnökével, aki a Románia mai területén élő őshonos székelyeket így fenyegette anélkül, hogy ez akár látható szemöldökrángást okozott volna a túlfizetett brüsszeli bürokrácia bármely szintjén.

Románia és Bulgária magatartását folyamatosan figyelemmel kíséri az Európai Bizottság a tekintetben, hogy jogalkalmazási rendszerében vannak-e hiányosságokat.

A monitoringolási folyamatot a két ország 2007. január 1-jei csatlakozása napjától működik.

Az Európai Bizottság Romániáról szóló tavaly novemberi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a balkáni ország visszafelé halad a reformokat csatlakozáskor ígérő úton.

Juncker és Timmermans nyilatkozatában az is olvasható, hogy a bizottsági jelentés óta Romániában semmi nem történt a jogi reformokkal kapcsolatos brüsszeli aggodalmak eloszlatására és felhívja a román parlamentet, nyisson vitát az ügyben.

Mely brüsszeli aggodalmak nyomán alig várjuk, hogy a Romániát illető rossz hírekre Parászkától Borókáig oly érzékeny ottani balliberális újságírónő megtörve hallgatását ugyanazzal kezdje mondókáját, mint tette ezt a székelyakasztás hvg-s kimagyarázása elején írt konteós mondatával, amely így hangzott: „Nincs szükség orosz propagandára: feszültségkeltésben a magyar, a romániai magyar sajtó is nagyon jó, az ellenőrizetlen információnak pedig szívesen felül az amúgy lassú, eltévedt magyar külügy is.”

Azaz: Juncker és Timmermans feszültségkeltő Putyin-pincsik.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »