EU-csúcs: Tusk megjelölte a prioritásokat

Három prioritást jelölt ki a pénteki, pozsonyi uniós csúcstalálkozó elé Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a kedd este nyilvánosságra hozott meghívó levelében.

A politikus azt javasolja, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma, azt majd akkor tárgyalják meg, ha London hivatalosan is bejelenti távozási szándékát az unióból.

Tusk ehelyett a tagállamok lehető leggyorsabb megállapodását és szorosabb együttműködését kéri, hogy meggyőzzék az állampolgárokat: Európa határai ellenőrzés alatt vannak, és nem fog megismétlődni a tavalyi migránsválság, hogy harcolnak az erőszakos szélsőségesek ellen, és hogy az életüket nem befolyásolja komolyan rossz irányban a szabadkereskedelem és a gazdasági globalizáció.

Európában az emberek tudni akarják, hogy a politikai elitek képesek-e visszaállítani az ellenőrzést az olyan események és folyamatok fölött, amelyek elborítják, zavarba ejtik és időnként megrémítik őket – fogalmazott.

„Alternatívákat kezdenek majd keresni”

Tusk az Európai Bizottság elnökénél és a német kancellárnál régóta erőteljesebb nyilatkozatokat tesz a határok ellenőrzéséről. Szerinte az európai vezetők néha nem tudták biztosítani a szavazókat, hogy a migrációt szabályozni lehet.

„Túl gyakran hallhattak politikailag korrekt nyilatkozatokat arról, hogy Európa nem válhat erőddé, nyitva kell maradnia. Be kell bizonyítanunk állampolgárainknak, hogy akarjuk és képesek vagyunk megvédeni őket a 2015-ös káosz megismétlődésétől” – írta.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy alapvető szabadságjogokat tesznek kockára, hogyha a vezetők nem tudják meggyőzni az unióellenes nacionalistáktól „hamis érveket” halló szavazókat, hogy az unió az érdekükben dolgozik. „Alternatívákat kezdenek majd keresni, és találnak. A történelem arra tanít bennünket, hogy ez tömeges elforduláshoz vezethet a szabadságtól”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »