EU-csúcs Pozsonyban: Percről-percre a Körképen

Az utóbbi évek legfontosabb politikai csúcstalálkozója zajlik ma Pozsonyba. Pénteken a szlovák fővárosban tárgyalnak az Uniós tagországok vezetői, az eseményt soha nem látott biztonsági intézkedések kísérik.

 

Lezárt utak, hidak, de még a Duna is, több száz küldött, másfél ezer újságíró, több ezer rendőr a városban, fontos nyilatkozatok, az EU-jövőjét érintő döntések várhatók. Egyes iskolák bezártak, a városban dolgozók ma inkább autó nélkül mennek munkába, a tömegközlekedés ingyenes.

 

A hivatalos program reggel 10 órakor kezdődik a pozsonyi várban. Kövesd az eseményeket percről-percre a Körképen.

Az EU-csúcs hivatalos logója. Kép: glob.sk

 

Szlovák álláspont

 

Olyan tárgyalási feltételeket teremtünk a tárgyalásokra, melyek némileg különbözni fognak a Brüsszelben megszokottaknál, mondta Robert Fico a csúcs előtti napon tartott ellenőrzés után. A kormányfő szerint a pozsonyi várban a fő tárgyalótermen kívül magánbeszélgetésekre lehetőséget nyújtó termeket is kialakítottak.

 

“A tíz órától kezdődő program szerint először az Unió helyzetéről lesz szó. Ez egy nagyon érdekes, egyben kritikus része lehet a tárgyalásoknak,”

 

tette hozzá.

“A tárgyalások két része a pozsonyi várban lesz, mely csodálatos jelkép, ugyanakkor mivel a Duna szinte egész Európát összeköti, szeretnénk kihasználni a mintegy kétórás hajóút adta lehetőségeket is, ahol munkaebédre is sor kerül,”

 

tájékoztatott Fico, aki számára nagyon fontos, hogy az ebéd alatt szlovák bort szolgálnak majd fel.

 

“Ez nagyon fontos számomra, mivel a szlovák fehér bor világszínvonalú, amit ilyen módon is bemutathatunk” 

 

jelentette ki.

 

Robert Fico. Kép: teraz.sk

 

 

Magyar álláspont:

 

 

Orbán Viktor az EU-csúcs előtt két nappal a blogár-török határon felhúzott kerítés bolgár oldalán tartott terepszemlét. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon – mondta Orbán Viktor Bojko Boriszov bolgár kormányfővel tartott határszemle után.

 

A miniszterelnök szerint Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. A visegrádi négyek csoportját képező tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) meg is egyeztek abban, hogy segíteni fogják Bulgáriát, és a pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozón kezdeményezik, hogy az EU is tegyen így – közölte.

 

“Nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy (…) egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is”

 

– mondta a kormányfő.

 

Pozsony látképe. Kép: euobserver.com

 

V4-álláspont

 

Az Európai Tanács pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozóján a visegrádi országcsoport hangsúlyozta a migrációra vonatkozó, a válságnak az EU-n kívüli kezelését célzó megegyezés fontosságát, hangsúlyozta a lengyel külügyi államtitkár (MTI)

 

Román álláspont

 

Románia törésvonalak nélküli, egységesebb Európát akar, amely képes szavatolni polgárai biztonságát és jólétét, ugyanakkor arra törekszik, hogy az unió “kemény magjának” részévé váljon – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön. (MTI)

 

Kép: politico.eu

 

Olasz álláspont

 

Az EU-nak közös védelmi övezetre van szüksége. Az Európát sújtó ismételt terrortámadásokkal szemben a határokon belüli és kívüli biztonság ugyanannak a kihívásnak a része – javasolt közös európai védelmi stratégiát Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a politico.eu honlapon csütörtökön megjelent véleménycikkében. (MTI)

 

Mi az az EU-csúcs?

 

Az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét félévente más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát. Ennek kapcsán kerül sor az informális EU-csúcsra, ahol az Unió vezetői találkoznak.

 

A szlovák elnökség prioritásai három egymással összefüggő elven alapulnak: kézzelfogható eredmények elérése, a széttagoltság megszüntetése és a polgárok középpontba állítása.

 

A szlovák elnökség elsősorban a következő négy kulcsterülettel foglalkozik: gazdaságilag erős Európa, korszerű egységes piac, fenntartható migrációs és menekültügyi politika, valamint Európa globális szerepvállalása. (consilium.europa.eu)

 

Nyitókép: Guardian


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »