EU-csúcs előtt: 72 ezer menekült önkéntes befogadásáról állapodhatnak meg Brüsszelben

EU-csúcs előtt: 72 ezer menekült önkéntes befogadásáról állapodhatnak meg Brüsszelben

Összesen 72 ezer menekült önkéntes alapú befogadásáról állapodhatnak meg az Európai Tanács csütörtökön késő délután kezdődő brüsszeli értekezletén – jelentette a Spiegel Online német hírportál.

 

Az uniós tagországok állam- illetve kormányfőit összefogó testület találkozója előtt röviddel elkészült megállapodás-tervezet szerint első lépésként 18 ezer szíriai menekültet kellene szétosztani a tagállamok között, majd további 54 ezer menekültet az ügyben tavaly júliusban, illetve szeptemberben hozott döntésekkel elindított, sikertelen áttelepítési programok keretében, azzal a módosítással, hogy a befogadás csak önkéntes lehet – írta a Spiegel Online.

 

EU-javaslat: csere-bere

 

A beszámoló alapján a 72 ezer embert az uniós tagállamok Törökországtól vennék át, a csúcstalálkozón rögzíteni kívánt eljárás részeként, miszerint Törökország visszafogad minden “irreguláris migránst”, aki területéről átkel a görög szigetekre, az EU pedig cserébe befogad ugyanennyi szíriai menekültet.

 

Az nem világos, hogy mi történik, ha betöltik a keretet, és továbbra is érkeznek menedékkérők az Égei-tengeren uniós területre.

 

Orbán: menekültcsere csak önkéntes alapon

 

A magyar kormány célja, hogy kizárólag önkéntes alapon történjen bármifajta menekültcsere vagy betelepítés az Európai Unió és Törökország között készülő esetleges migrációs egyezmény keretében – hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön, az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

 

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a mai csúcs elején kijelentette, hogy Csehország nem enged semmiféle EU-diktátumnak a migránsok áttelepítésének tempójára vonatkozóan.

 

MTI/DenníkN

 

Nyitókép: index.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »