EU-csúcs: Cameron békés válást tervez

EU-csúcs: Cameron békés válást tervez

A Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító népszavazás következményeit vitatják meg kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben. David Cameron szerint bár elhagyják az EU-t, Európának nem szabad hátat fordítaniuk.

– Megnyerte a népszavazást az Európai Unióból való kilépésért küzdő tábor az Egyesült Királyságban pénteken. – Mind a skótok, mind pedig az északírek felvetették, hogy népszavazást tartanak a függetlenségükről. Az ír kormány vészforgatókönyveket készít az Észak-Írországot, a közös határt és a közös utazási területet érintő politikai és stratégia kérdéseket illetően. – Az EU határainak védelmét, gazdaságának megerősítését és a fiatalok számára munkahelyek teremtését célzó tervet fog javasolni Németország, Franciaország és Olaszország az EU-tagországok állam- és kormányfőinek keddi találkozóján. – David Cameron a keddi csúcs előtt arról beszélt: annyira konstruktívnak kell lenniük, amennyire csak lehet. – Folytatjuk a keddi események követését, korábbi, percről percre beszámoló cikkünket itt találják.

17:38Aki elhagyná az európai családot, nem számíthat arra, hogy összes kötelezettségétől megszabadul, de jogosultságait megtartja – fejtette ki Angela Merkel német kancellár az unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve kedden az MTI szerint. Arra figyelmeztetett: az unióból történő brit kiválásról folytatandó tárgyalások során nem engedhető meg, hogy London „kimazsolázza” a számára fontos pontokat. Különbség van a között, hogy egy ország ki akar lépni, vagy bent akar maradni az Európai Unióban. Az unió jövőjéről, a munkahelyteremtésről és a versenyképességről folytatandó tárgyalásokon az Egyesült Királyságnak nem lenne szabad részt vennie már azt megelőzően sem, hogy hivatalosan kilépett volna az unióból. Ugyanakkor fontos, hogy barátként és partnerként tekintsünk Nagy-Britanniára – hangsúlyozta a kancellár. Hozzátette: Az Egyesül Királyságra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. Kilépésével például nem lesz hozzáférése az európai egységes piachoz anélkül, hogy el ne fogadná a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást Norvégiához hasonlóan. Mindaddig, amíg a kilépésről folytatandó tárgyalások nem záródnak le, Londonnak ugyanazok a kötelezettségei, mint az összes többi tagállamnak – szögezte le. Az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy kiállja a szigetország kiválását – emelte ki, hozzátéve, a válságra megoldást kínáló minden ötletet szívesen fogad.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »