EU-csúcs: biztonsági együttműködés és járvány – téma volt Szlovákia is

EU-csúcs: biztonsági együttműködés és járvány – téma volt Szlovákia is

Migráció, biztonságpolitika, koronavírus, Szlovákia – egy kivételével ezek voltak a legfontosabb témák az EU-csúcson. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az Európai Uniónak elő kell mozdítania saját érdekeinek védelmét és értékeinek népszerűsítését az észak-atlanti katonai szövetséggel és az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben, ugyanis csak egy erős Európai Unió erősítheti a NATO-t.

Az Európai Unió kész arra, hogy erős és elkötelezett partnere legyen az Egyesült Államoknak, az ENSZ-nek és regionális partnereinek – szögezte le. Kiemelte, hogy az Európai Uniónak partnereivel együttműködésben növelnie kell ellenálló képességét az olyan új típusú kihívásokkal szemben, mint a kiber- és a hibrid támadások, valamint a dezinformáció.

„Szükség van társadalmaink stabilitásának növelésére, arra, hogy megőrizzük kollektív biztonságunkat, kezeljük a migráció okozta kihívásokat, és reményteljes jövőt biztosítsunk az embereknek a Földközi-tenger mindkét oldalán” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: az uniónak a védelmi képességek széttagoltságának megszüntetésére kell törekednie és saját védelmi rendszerének fejlesztésére. Mint emlékeztetett, a korábban létrehozott, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) megteremti a lehetőséget arra, hogy a tagországok jobban összedolgozzanak a védelem és a biztonság terén a közös európai képességek fejlesztésében.

Kiemelte azt is, hogy az uniónak a déli partnerség országaival folytatott szoros együttműködése a stabilitás és a biztonság garanciáját nyújtja, jelenleg a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó erőfeszítések sikere érdekében.

Az EU-tagországok vezetői videókapcsolaton keresztül tartott kétnapos tanácskozásukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről is vitáztak. Egyetértettek abban, hogy ösztönözni kell az oltóanyagok gyártásának és elosztásának felgyorsítását, illetve abban, hogy erősíteni kell a tagállami egészségügyi rendszereket és javítani a tagállamok közötti együttműködést.

Hírdetés

Az úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben Ursula von der Leyen közölte, az uniónak legalább három hónapra van szüksége a közös, minden érzékeny személyes adatnak megfelelő védelmet biztostó európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta,

Azt is közölte, hogy az oltási kampány kezdete óta az Európai Unióban 29 millió embert oltottak be, ami a felnőtt lakosság 8 százalékának felel meg. A lakosság legalább hetven százaléka a nyár végéig oltáshoz juthat – tette hozzá.

Matovič arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsék Szlovákiát vakcinakölcsönzéssel vagy egészségügyi személyzet küldésével, a beérkezett segítségért pedig köszönetet mondott.

 

– mondta Igor Matovič az ülésen.

A miniszterelnök beszélt az oltásigazolásról is. Kiemelte, hogy ez nem csak az oltottak számára eszköz, hiszen tartalmazni fogja a teszteredményeket, illetve azt is, hogy a tulajdonosa átesett-e a betegségen.

(LB/Felvidék.ma/MTI/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »