EU-csúcs: Afganisztán, AUKUS, balkáni bővítés

EU-csúcs: Afganisztán, AUKUS, balkáni bővítés

Hónapok óta először ülnek össze az Európai Unió, illetve a tagállamok csúcsvezetői, hogy közös álláspontot találjanak több égető kérdésben.

Az afganisztáni fejlemények mellett egyelőre megoldatlan helyzetet teremtett az amerikai-brit-ausztrál biztonsági megállapodás, az AUKUS is, ami Franciaországnak nemcsak presztízsveszteség, hanem jelentős üzleti kudarc is, miközben az Európai Unió számára aggasztó visszajelzés szövetségi rendszerét és nemzetközi befolyását illetően.

Mindezeken kívül fontos napirendi pont, mint az elmúlt években mindenütt, hogy hogyan lehetne kordában tartani Kínát.

Hírdetés

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel bízik a tagállamok összetartásában, azt mondja, ez egy nagyon komoly alap, amire építeni lehet. Úgy fogalmaz, hogy a sokoldalú megközelítés az Európai Unió DNS-e. Szerinte növelni kell Európa nemzetközi befolyását, mert az jó mindenkinek: az európai polgároknak, az Unió partnereinek, a baráti és a szövetséges országoknak egyaránt.

A nemzetközi diplomácia nem várt fordulatai mellett a közösség keleti bővítése is sok munkát ad az Unió vezetésének. A tervek szerint ezen a találkozón megerősítenék, hogy valóban elkötelezettek a nyugat-balkáni államok befogadása mellett. Az érintett hat állam ugyanis egyre gyakrabban ad hangot kételyeinek. Szerintük Brüsszel újabb és újabb atrakciókat vár tőlük mondván, hogy ha teljesítik, közelebb kerülnek a tagsághoz.

És természetesen napirenden van a járványhelyzet és a vakcinaellátás is, illetve az ezekből fakadó, növekvő társadalmi elégedetlenség.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »