EU-biztos: „megvédjük érdekeinket az oltóanyaggyártóknál”

EU-biztos: „megvédjük érdekeinket az oltóanyaggyártóknál”

Az Európai Bizottág megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét – jelentette ki szerdán Brüsszelben Sztella Kiriákidisz, az uniós testület egészségügyért felelős tagja az AstraZeneca vakcinagyártó vállalat oltóanyaggyártási és -szállítási nehézségeivel kapcsolatban.

Újságíróknak nyilatkozva a biztos elmondta, hogy testülete még mindig nem kapott a vállalattól kielégítő magyarázatot arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba.

Hangsúlyozta: az AstraZenecávál kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának, Pascal Soriot-nak a magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása előtt.

Hírdetés

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyaggyártónak „morális, társadalmi, és szerződésben foglalt kötelezettsége”, hogy a megfelelő időben és mennyiségben lássa el az uniós országokat vakcinával.

– fogalmazott Kiriákidisz.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azért írt alá előzetes piaci kötelezettségvállalást rögzítő megállapodásokat, hogy előre biztosítsa, hogy a vállalatok megteremtik a feltételeket a megfelelő gyártási kapacitásokra.

– szögezte le, felszólítva az AstraZenecát, hogy a bizalom visszaállítása érdekében tegyen eleget kötelezettségeinek.

A brit-svéd érdekeltségű cég pénteken jelentette be, hogy a gyártási folyamatban fellépett nehézségek miatt lassítja az uniós tagországoknak szánt vakcinák kiszállítását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »