Ettől rettegnek az európai politikusok. Nem a Brexit van az első helyen

Ettől rettegnek az európai politikusok. Nem a Brexit van az első helyen

A Politico.eu brüsszeli hírportál 74 magas rangú és befolyásos politikust és törvénytisztviselőt kérdezett meg arról, hogyan vélekednek a Brexittel kapcsolatban. A felmérés alapján mindössze 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Nagy-Britannia elhagyja a 28 tagállamból álló Uniót, 55 százalékuk pedig a referendum időpontjának közelségére hivatkozva nem válaszolt. A brit népzavazásra június 23-án, vagyis most csütörtökön kerül sor. 

 

A felmérésben EU-s nagykövetek, brüsszeli felsővezetők, cégvezetők, NATO főtitkár-helyettesek vettek részt, természetesen névtelenül.

 

Néhányan úgy gondolják, hogy az elmúlt pár napban megfordult a trend, és a józan ész és a status quo előnyben részesítése győz a kiszámíthatatlan érzelmek felett. Ebben szerepet játszott az EU-tagság mellett kampányoló brit képviselőnő meggyilkolása is.

 

Egy tipikus EU-ellenes brit kampányspot. A felirat magyarul “Nagy-Britannia különleges státusza” – a brit miniszterlnök által márciusban kiharcolt engedményekre céloznak, amely szerint a britek mentesülnek a betelpítési kvóták alól és csökkenthetik az európai vendégmunkások juttatásait. Forrás: bruceonpolitics.com

A populizmus veszélyesebb, mint a Brexit

 

Azonban sokan nagyon pesszisták. A megkérdezett politikusok attól félnek, hogy sokan a globalizáció veszteseinek érzik magukat, és a referendumban alkalmat látnak arra, hogy csupán érzéseiknek adjanak hangot. A távozáspárti kampányolók a brit választók egy részét meggyőzték arról, hogy az Egyesült Királyságnak kell majd megfizetni az európai problémákért – utalva Görögországra, akinek súlyos milliárdokat fizetett ki az EU a gazdasági összemolás elkerülésére, és a migránsáradat kezelésére.

 

A másik oldalon az európai politikusok félnek a „populizmus felemelkedésétől“, amit még minidg az Európát leginkább fenyegető veszélyként emlegetnek. Majdnem minden negyedik megkérdezett politikus úgy véli, hogy a populizmus a legnagyobb probléma a kontinensen, szemben azokkal, akik a gazdasági válságot jelölték meg legfőbb gondként (19 százalék) vagy épp a Brexitet (18 százalék).

 

Többen megjegyezték, hogy Európában különösen veszélyes lehet „a kormányzatok érzéketlensége a polgárok igényeire, valamint a jövőkép és az értékrendszer hiánya, ami az egész kontinensre kiterjed”.

 

David Camoron brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a március eleji EU-csúcson, Brüsszelben. Forrás: Telegraph.co.uk

Amerikán is múlik az eredmény

 

 

A Brexittel kapcoslatban sokan úgy vélték, hogy David Cameron brit miniszterlnöknek és Barack Obama amerikai elnöknek többet kellett volna kommunikálniuk az elmúlt fél évben. Példaként hozták fel, hogy Obama azon bejelentése, miszerint NagyBritannia kilépése az EU-ból „hátrébb szorítaná a sorban“ a szabadkereskedelmi megállapodásról zajló tárgyalásokat, a maradás mellett kampányolók táborát erősítette.

 

Egyik neve elhallgatását kérő politikus szerint azonban a negatív kampány dominál a referendum közeledtével, aminek eredményeképp „minden alkalommal, mikor az egyik oldal megszólal, a másik oldalra“ szeretne szavazni.

 

Barack Obama USA elnök és David Cameron brit kormányfő. Csak lazán. Forrás Fortune.com

 

Tusk: Nem csak az EU, a Nyugat bukását is jelentheti

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke múlt héten kijelentette, hogy a britek kilépése „az összeomlás kezdetét jelenti nem csak az EU, de az egész nyugati civilizáció számára is“. Ezt támasztja alá a Politico felmérése is: a válaszadók 93 százaléka szerint a Brexit árt Európának, 64 százalék szerint drasztikusan, 29 százalék szerint mérsékelten.

 

„Az EU a kezdetektől fogva a központi hatalmaktól kapta stabilitását: Nagy-Britanniától, Franciaországtól, Németországtól. Ha Nagy-Britannia kilép, attól tartok, a központi hatalmak veszélyesen instabillá válnak.“

 

mondta az egyik, neve elhallgatását kérő tiszviselő. Egy másik hasonló vélemény szerint újabb törések keletkezhetnek és még inkább elmélyülhetnek a különbségek az észak (Franciaország, Németország, Benelux, és Skandinávia) és dél  (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Ciprus) között.

 

A németek után a briteknek fűzüdik a legtöbb érdeke a TTIP megkötéséhez. Nem véletlen, hogy visszafogták magukat Obama megjegyzése után. Forrás: corporateeurope.org

 

A Brexit csupán a problémák tünete

 

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a britek távozása segítheti az „európai projekt“ (az integráció) elmélyítését. „Az EU elveszítene egy nettó befizetőt, de politikai nyereségre tenne szert“, mondta az egyik Brexit-párti politikus, majd hozzátette,

 

„Az EU (építése) egy folyamatos munka azok számára, akik hisznek benne. Félhívőkre nincs szükség“.

 

Sokan attól tartanak, hogy a Brexit láncreakciót indít el más országokban is: „Ami egyes országokban elképzelhetelen volt, reálissá válhat“, mondták, utalva Dániára, Svédországra és Hollandiára, amelyekben sora erősödnek az euroszkeptikus erők.

 

A pesszimisták között is akadnak, akik azért optimista végkifejletben reménykednek. Szeintük ugyanis Nagy-Britannia kilépése az Unióból gyengítené az euroszkeptikusok táborát. Mások arra figyelmeztetnek, hogy

 

„a britek nem az EU-ról és nem az Egyesült Királyság jövőjéről szavaznak majd, hanem a világ változása miatti félelmükről, és azokról a kérdésekről, amelyekre a hagyományos poitikának nincsenek válaszai“.

 

Nag-Britannia perspektívájából… akik másképp tekintenek a kontinentális Európára. Forrás: Geopoliticalfutures.com

 

Politico.eu

Nyitókép: tribune.com.pk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »