Etnikai síkra terelte ügyét a nyíregyházi lövöldöző

Etnikai érvekre hivatkozva próbálta meggyőzni a bukaresti legfelsőbb bíróságot Magyarország kiadatási kérelmének elutasításáról pénteken a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvos ügyvédje.

Mint ismert, a Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítve. A Kolozsváron elfogott Dan Stamatiu kiadatását augusztus 2-án jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban fellebbezett a döntés ellen a legfelső bíróságon.

Az MTI tudósítása szerint a fellebbviteli tárgyalás során ügyvédje, Lucian Negruțiu arra kérte a bíróságot, utasítsa el Magyarország kiadatási kérelmét, vagy ha ezzel nem ért egyet, legalább halassza el, amíg ítélet születik abban a jogtalan fegyvertartási ügyben, amelyet elfogásakor indított védence ellen a kolozsvári ügyészség.

Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított – általa beismert, „sajnálatos” – tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki. Negruțiu a magyar sajtóból származó értesülésekre hivatkozva azt mondta: a gyanúsítottat fenyegetések érték, egyebek közt állampolgársága és nemzetisége miatt is. Megjegyezte: a magyar hatóságok általában maguk is elutasítják állampolgáraik kiadását Romániának.

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított – kiadatása esetén – embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen – mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta – azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

Maga a gyanúsított nem fejthette ki a bíróságnak egy papírlapra előkészített valamennyi érvét, mert amikor kijelentette, hogy kiadása „gyávaság” lenne a román hatóságok részéről, a bíró megvonta tőle a szót. Dan Stamatiu annyit mondott: szeretné, ha Romániában ítélkeznének felette, ahova azért tért vissza, mert „román földön akart meghalni”. Stamatiu és jogi képviselője álláspontjának ellentmond egyébként, hogy az orvos 28 éve élt Magyarországon, és ha ott hátrányos megkülönböztetésben vagy üldöztetésben lett volna része nemzetiségi hovatartozása miatt, valószínűleg nem kapta volna meg a sátoraljaújhelyi kórház főorvosi tisztségét. A bukaresti legfelsőbb bíróság várhatóan még pénteken meghozza a jogerős döntést a gyanúsított kiadatása ügyében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »