Etiópia miniszterelnöke a frontvonalról temeti az ellenséget

Az egy éve tartó konfliktus frontvonaláról üzente pénteken az állami médiában Ahmed Abij etióp kormányfő, hogy "eltemetik az ellenséget".

Az Oromia állami televízió által sugárzott interjúban a Nobel-békedíjas miniszterelnök kijelentette, hogy bizonyos a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TNLP) feletti győzelemben.

"Nem teszünk egyetlen lépést sem hátra, amíg el nem temetjük az ellenséget (…) és amíg meg nem szilárdítjuk Etiópia függetlenségét" – fogalmazott a kormányfő.

Abij kifejtette, hogy a hadsereg az ellenőrzése alá vonta a fővárostól észak-keletre, Afar tartományban fekvő Kaszagita városát, és egyebek mellett a közeli Sifra körzet visszafoglalására készül.

A Fana műsorszolgáltató még szerdán jelentette, hogy Abij kormányfő a frontra utazott, hogy személyesen vezesse az ellentámadást, Demeke Mekonnen miniszterelnök-helyettesre bízva folyamatban lévő ügyek intézését.

A lázadók akkor azt állították, hogy 220 kilométernyire vannak Addisz-Abebától.

A harci övezetekben nem működik a távközlés, csak kevés újságírót engednek a térségbe, így nem lehet a híreket ellenőrizni – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Hírdetés

A kormány, amely november elején szükségállapotot hirdetett ki, csütörtök este újabb korlátozó intézkedéseket hozott a háborúval kapcsolatos információk közlését illetően.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) pénteken közölte, hogy gyorsan romlott a humanitárius helyzet Tigrében, ahová hónapok óta alig érkezik segítség, de így van ez Amhara és Afar tartományokban is, ahová szintén átterjedtek a harcok. A szervezet szerint 9,4 millió ember szenved éhségtől a konfliktus közvetlen következtében a szeptemberi 7 millióval szemben.

"Az Észak-Etiópiában segítségre szorulók több mint 80 százaléka a frontvonal túlsó oldalán van" – fogalmazott a WFP.

A három tartományban nőtt a rosszul tápláltság is, amely a WFP szerint a gyermekek 16-28 százalékát sújtja.

A harcokban több mint 500 egészségügyi intézmény rongálódott meg Amharában az ENSZ Humanitárius Koordinációs Irodája (OCHA) szerint.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken közleményt adott ki, amelyben Antony Blinken külügyminiszter "mély aggodalmát" fejezte ki az etiópiai katonai eszkaláció aggasztó jelei miatt". Blinken "azonnali távozásra" szólította fel a még Etiópiában tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A belháború 2020 novemberében kezdődött Tigrében, amikor Abij a szövetségi hadsereget küldte a régióba a TPLF híveit tömörítő vezetés leváltására, amely nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »