Etiópia – Expedícióval emlékeztek a magyar áldozatokra

Expedícióval tisztelegtek geográfusok a 2012-es etiópiai merénylet magyar áldozatai, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás és Szabad Gábor emléke előtt – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az út legfontosabb célja az volt, hogy emléktáblát helyezzenek el a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén, Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében.

A geográfusok a vulkánnál tett éjszakai túrájuk alkalmával a kráter peremén állva tanulmányozták a Föld egyik legnagyobb lávatavának látványos lávafolyásait, kisebb kitöréseit. Egyedülálló fénykép- és videodokumentációt sikerült készíteniük a jelenleg nagyon aktív vulkán működéséről.

Hírdetés

Az emlékexpedíció emellett felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút legfontosabb állomásait.

Az expedíció tagjai Addisz-Abebában az Afrika-kutató Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző, magyar nyelvű emléktáblát is átadtak a magyar nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

A szegedi kutatókból álló turistacsoportot – másokkal együtt – 2012. január 17-én ért támadás az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »