Etikai vizsgálat indult a volt uniós biztos ellen

Etikai vizsgálatot indított az Európai Bizottság Neelie Kroes egykori uniós biztos ügyében, aki a hivatali ideje alatt is vezető volt egy offshore cégben. A botrány azután robbant ki, hogy iratokat szivárogtattak ki ismeretlenek az adóparadicsomként elkönyvelt Bahamai Közösség céglistájából.

Ebben – mások mellett – Neelie Kroes volt holland uniós biztos neve is szerepel, aki 2000-től 2009-ig igazgató volt a Mint Holdings Ltd nevű cégnél, és ezt nem hozta nyilvánosságra, pedig az Európai Bizottság tagjaként valamennyi érdekeltségéről nyilatkoznia kellett volna.

Kroes 2004-től 2014-ig volt a bizottság tagja, dolgozott versenyjogi biztosként, majd a digitális ügyekért felelős uniós biztosi tisztséget töltötte be. A volt biztos ügyvédjei szerint "adminisztratív hiba" okozta a problémát, Kroes azonban mindig "jóhiszeműen és az uniós szabályokat betartva" járt el.

Néhány héttel ezelőtt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke ellen indult etikai vizsgálat, aki többek rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a globális pénzügyi válság kirobbanásában sokak által felelőssé tett Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »