Etikai vizsgálat indulhat a Gyurcsány-párti oltásellenes háziorvos ellen

Etikai vizsgálat indulhat Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa ellen. A háziorvosként is dolgozó politikus az elmúlt hetekben többször nyilatkozott arról, hogy szerinte nem megbízhatók a kormány által vásárolt keleti vakcinák. Azzal sem ért egyet, hogy bármelyik vakcina jobb lenne, mint a betegség. Több kollégája szerint egy ilyen kijelentés elfogadhatatlan egy orvostól – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem ért egyet azzal, hogy a betegségnél bármelyik vakcina jobb lenne – erről beszélt néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc pártjának egészségpolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában.A felháborító kijelentésre a hirado.hu hívta fel először a figyelmet, az ominózus párbeszéd így hangzott:

Műsorvezető:a kormányzat azt mondja, hogy bármilyen vakcina jobb, mint a betegség. És ezzel tényleg nem, nehéz vitatkozni…
Komáromi Zoltán (közbevág): Én vitatkozok…
Műsorvezető: Covidba idáig a világon meghalt két és fél millió ember…
Komáromi Zoltán (közbevág): Én ezzel vitatkozok!
Műsorvezető: oltásba még senki.
Komáromi Zoltán: Világos. Én vitatkozom ezzel…

Komáromi Zoltán azt mondta, bár az OGYI honlapján a vakcinákhoz megtalálható a magyar nyelvű alkalmazási előírás, ő úgy érzi nem tudja megfelelően tájékoztatni pácienseit a kínai oltóanyagról, mert a vakcinák dobozában kínai nyelvű tájékoztató található.

A DK-s háziorvos ezután maga is elismerte:elbizonytalanítj a a betegeit a kínai oltóanyaggal kapcsolatban, ennek eredménye pedig a praxisában beoltottak számán is látszik.

Komáromi Zoltán kijelentései óriási felháborodást keltettek. Csókay András idegsebész nyílt levélben kérte a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódását a politizáló háziorvosoktól. A főorvos később a Hír TV-ben is beszélt arról, hogy az ügyben etikai vizsgálat megindítására van szükség.

Hírdetés

Az eljárás pedig valószínűleg meg is indul – erről már a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt a Pesti TV műsorában. Kincses Gyula azt mondta ilyen esetben kötelességük elindítani az etikai vizsgálatot.

Kincses Gyula, aki egyébként korábban szintén Gyurcsány Ferenc mellett politizált, ráadásul kiállt a kínai vakcina mellett is. Úgy fogalmazott: az a jó vakcina, amit beadtak, szerinte nincs különbség az engedélyezett oltóanyagok között.

Míg a szakemberek döntő többsége így látja, és az oltás fontosságát hangsúlyozza, addig az ellenzéki pártok hónapok óta igyekeznek megrendíteni az emberek bizalmát egyes vakcinákban. Gyurcsány Ferenc szövetségese, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője éppen szerdán tartott online fogadóórát Falus Ferenc volt országos tiszti főorvossal, egykori ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

A beszélgetésből kiderült Szabó Tímea egyebek mellett azt tartja aggályosnak, hogy az orosz és a kínai vakcináknak jelenleg nincs európai engedélye.

Falus Ferenc pedig úgy fogalmazott, a magyar hatóságok hibáztak akkor, amikor orosz és kínai vakcinát beengedték.

A Párbeszédes politikus és a baloldal – lejárt orvosi engedéllyel rendelkező – járványügyi szakértője arról is beszélgettek, hogy szerintük miért nem jó az oltási terv, és miért gondolják azt, hogy nyugati vakcinákkal kellene oltani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »