Ételek nátha és megfázás ellen

Ételek nátha és megfázás ellen

Az ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is – szinte senki nem kerülheti el, hogy legalább egyszer pár napra le ne döntse a lábáról valamelyik betegség. Éppen ezért ilyenkor érdemes fokozottan figyelni a táplálkozásra, mert a megfelelő ételek a megelőzésben és a gyógyításban is segíthetnek.

Nem véletlen, hogy a betegeket gyakran kínálják forró levessel – ilyenkor nagyon fontos a folyadékpótlás, amire a leves ideális, emellett pedig kutatások bizonyítják, hogy a zöldségeket és csirkehúst tartalmazó fogás segít enyhíteni a megfázás tüneteit – írja a Házipatika.com.

A citrusfélékben található C-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és megfelelő mennyiségben a szervezetbe juttatva 23 százalékkal enyhíti a megfázás tüneteit. A citrusfélék mellett sok a C-vitamin a paprikában, a brokkoliban, a kelbimbóban, a sütőtökben, az édesburgonyában és a paradicsomban is.

Tele vannak antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, így nátha és megfázás esetén érdemes őket fogyasztani, de megelőzésként is kiválóak.

Hírdetés

Nagyszerű vírusölő, emellett természetes láz- és fájdalomcsillapító is, és hányinger ellen is jó. A gyömbérből főzött tea nagyon hasznos mindenkinek, aki náthás, és húslevesbe, curry-be is főzhetünk egy kis nyers, reszelt gyömbért.

A méz is antiszeptikus hatású, enyhíti a torokfájást, és segít legyőzni a vírusokat és baktériumokat, emellett sok benne az antioxidáns. A kalóriatartalma viszont nem alacsony, így érdemes mértékkel fogyasztani. Fontos, hogy 1 év alatti gyerekeknek ne adjunk mézet.

A natúr joghurtban lévő laktobacilusok erősítik az immunrendszert és segítenek legyőzni a vírusfertőzéseket – mindenképp nézzük meg a csomagoláson, hogy az a fajta, amit vásárolni szeretnénk, tartalmazza-e.

A szelén is sokat segít abban, hogy a vírusokat le tudja győzni a szervezetünk. Egy szem brazil dió már bőven fedezi a napi szelénszükségletet, de a tengeri ételekben, mint a tonhal, a rák vagy az osztriga, is bőven van belőle.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »