Ételek, amelyektől szép lesz a haj

Ételek, amelyektől szép lesz a haj

Sokan rengeteg pénzt költenek kozmetikumokra, hogy körmüket és hajukat mindig nagyszerű formában tarthassák, ám amire a leginkább szükségünk van az ápolt és csillogó hajhoz, és az erős, egészséges körmökhöz, az megtalálható a konyhában is.

Mint minden más testrészünk, így a hajunk és a körmünk is akkor lesz egészséges, ha kiegyensúlyozott étrend szerint étkezünk, mely rengeteg vitamint, megfelelő mennyiségű fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz. Valójában akármennyi krémet is kenhetünk magunkra, mit sem ér, ha nem megfelelő az étrendünk! – írja a Házipatika.com.

Akár hiszi, akár nem, körmünk és hajunk jelképezi egészségi állapotunkat. Az egészséges haj és köröm eléréséhez fontos a fehérjében gazdag táplálkozás. Ha szervezetünk egyensúlya felborul, és valamelyik élelmi csoportból, vitaminból vagy ásványi anyagból kevés jut a szervezetbe, hajunk és körmünk állapotán ez rögtön meglátszódik. Mire érdemes tehát figyelni?

Hírdetés

Néhány szélsőséges diéta – így a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták, méregtelenítő diéták – esetében hosszú távon protein hiány alakulhat ki szervezetünkben. Ez hatással lehet a hajra és a körmökre is, amelyek egyaránt rostos keratin nevű fehérjéből állnak, ami az egyik legkeményebb szövete a szervezetnek. Tehát a fehérjehiányos étrend gyengébb minőségű hajat eredményezhet, ami hajlamos lehet arra, hogy töredezzen, és a körmök törékenyebbé és sebezhetőbbé válhatnak.

A vasszegény étrend is a körmök betöredezését okozhatja. A kicsi véredények a köröm alatt sokkal nyilvánvalóbban látszanak, mint bárhol máshol a testünkben. Így ha megfelelő mértékben van a szervezetünkben vas, akkor ez a vörös vérsejt-cellákban rózsaszín árnyalatként mutatkozik meg, ha pedig kevesebb a szükségesnél, akkor sápadt színe lesz. A vashiányból eredő vérszegénység egyik fő tünetei a ritkuló haj és a hajhullás. Erre nagyon jó megoldás, ha étrendünkbe beépítjük a következőket: sovány vörös húsok, olajos halak, kenyér, spenót, borsó, lencse, bab, szárított gyümölcs, tojás. Érdemes azt is tudni, hogy a vörös húsokból és az olajos halakból származó vas könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi élelmiszerekből származó vas. Ugyanakkor a C-vitamin segíti a vas felszívódását a növényi élelmiszerekből, így jó, ha C-vitaminban gazdag ételeket is fogyasztunk, mint például a citrusfélék és gyümölcslevek, gyümölcsök, saláta, kivi, paradicsom és paprika.

Gyakori tévhit, hogy a fehér foltokat a körmök alatt kalciumhiány okozza. Általában a problémát a kevés cinkbevitel eredményezi. Ez az immun-növelő ásvány – forrásai a hús, baromfi, tenger gyümölcsei, tojás, sajt, diófélék és magvak – nélkülözhetetlen az egészséges haj és köröm növekedéséhez, és a hiányát összefüggésbe hozták a száraz és törékeny hajjal, hajhullással és korpásodással is. Amire érdemes még odafigyelni


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »