Ételek, amelyekben több a fehérje, mint a tojásban

Ételek, amelyekben több a fehérje, mint a tojásban

Noha a húsvéti főtt tojás kiváló fehérjeforrás, még a tojásnál is több proteint tartalmaz néhány növényi eredetű élelmiszer. Mutatjuk a lehetőségeket.

A fehérjék alapvető tápanyagok, amelyek segítenek a testünknek az izomszövet építésében, illetve a hormonok és különféle antitestek termelésében. Fehérjét nem csak az állati eredetű forrásokból, tehát húsból, halból, tojásból vagy tejből lehet bevinni. Egy főtt tojás például 6 gramm fehérjét tartalmaz, de sok más növényi élelmiszer is kínál ugyanennyit vagy még többet. A zöldségek és a gabonák között is van olyan, ami sok fehérjét tartalmaz, de a diófélék, olajos magok, a bab, illetve az egyéb hüvelyesek is gazdagok ebben a tápanyagban. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy sok növényi fehérjeforrás elveszíti a tápértékének jó részét, ha feldolgozott élelmiszerekbe kerül. Az alábbiakban a WebMD cikke alapján mutatunk néhány fehérjedús növényi táplálékot, hogy ne csak a tojás ugorjon be, ha szóba kerül a proteinbevitel családunk, barátaink, ismerőseink körében – írja a Házipatika.com.

A csicseriborsó átlagos felnőtt adagja közel 8 gramm fehérjét biztosít. Az emberek már az ókori Egyiptom óta ismerik és élvezik áldásos hatásait. Manapság leginkább a humusz alapanyagaként ismert. Aki házilag nem akar bajlódni vele, kiváló, konyhakész csicseriborsó-konzervek léteznek, amelyek felhasználása sokrétű lehet. Például salátába lehet rakni, külön köretként tálalni vagy akár levest főzni, és persze humuszt készíteni belőle.

A mandulavaj 2 evőkanálban 7 gramm fehérjét garantál a szervezetnek. Rengeteg szívbarát zsiradékkal rendelkezik, kenyérre kenve vagy otthon elkészítve (erős turmixgépben leaprítva a mandulát) remek módja lehet az energiaraktáraink feltöltésének.  Jó ötlet lehet fahéjjal, szerecsendióval, vaníliakivonattal vagy curryvel fűszerezni a mandulavajat. Hátránya, hogy a mandulavaj, illetve a nyers mandula igen drága.

Hírdetés

Ez a pikáns sajt nemcsak tele van fehérjével – körülbelül 7 gramm adagonként -, hanem más létfontosságú tápanyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a cink, a foszfor, valamint az A és B12-vitamin. Sokféle cheddar létezik, ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választani. Hátránya, hogy a benne található zsírok nem kifejezetten szívbarát típusúak, illetve általában a sajtok sótartalma magas lehet.

A lencse kiváló étel, már egy fél csésze 8 gramm fehérjét ad. Ez körülbelül annyi, mintha megennénk egy adag sovány steaket. A lencse rengeteg színben kapható (barna, zöld, fekete, sárga, piros és narancssárga), ráadásul gyorsabban megfő, mint a bab, és még be sem kell áztatni. Jó választás lehet a barna lencse hamburgerekben, a zöld lencse a salátákban, a piros lencse pedig akár egy currys salátában. Sok vas is van benne.

Egy adag tökmagban 8 és fél gramm fehérje van. Emellett jó cink-, vas-, réz-, magnézium-, kálium- és szelénforrás is. Laktató nassolnivalónak kiváló lehet, mondjuk almával együtt elfogyasztva. Az sem utolsó, ha zabpehelybe, müzlibe vagy házi kenyértésztába keverjük. Hátránya, hogy a boltban kapható pörkölt változata kevésbé szívbarát zsírokat is tartalmaz.

Ez a teljes kiőrlésű, gluténmentes gabona (valójában egy ehető mag) egyre népszerűbb Magyarországon is. Csészénként körülbelül 7 és fél gramm fehérjét tartalmaz. Jó rostforrás is. Ugyanolyan könnyen elkészíthető, mint a rizs. Mivel önmagában meglehetősen ízetlen, elsősorban salátákhoz, illetve rizs- vagy burgonyakörethez érdemes hozzáadni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »