Eszter és Zsuzsa nővér várja az egyetemista lányokat a győri szervita kollégiumban

Eszter és Zsuzsa nővér várja az egyetemista lányokat a győri szervita kollégiumban

Talán kevesen tudják, hogy Győrben a nagy egyetemi kollégiumok mellett kisebb diákotthonok is várják a hallgatókat. A szervita nővérek 32 férőhelyes kollégiuma a korábbi Szervita, most Árvaház utcában fogadja a jelentkezőket.

Apor Vilmos püspök telepítette le a szervita nővéreket Győrben 1942-ben. Ő vette az első ezer téglajegyet kápolnájuk, az újvárosi Mindenki kápolnája építéséhez, és ő is szentelte azt fel. A nővérek hátrányos helyzetű gyermekeken segítettek. A szocializmus évtizedeiben is fenntartották a kápolnát, a rendszerváltozást követően pedig újra életet leheltek a mellette lévő épületekbe. Az akkori elöljáró, Petra nővér egyik testvére Amerikában szervezett gyűjtést, másik, Darnózselin élő testvére pedig az építkezésben, bővítésben segített csapatával.

Még nem is volt kész a felújítás, már jelentkeztek lányok, hogy szeretnének itt lakni. Ez is segítette a nővéreket a döntésben, hogy egyetemi lánykollégiumot nyissanak épületükben. A kápolna mögötti, tizenkét férőhelyes szárnyat zenészháznak hívják, mivek ezt a művészeti kar diákjai szokták belakni, a másik épületben pedig további húsz egyetemista lánynak tudnak kollégiumi ellátást biztosítani. Vannak évek, amikor „saját” vonósnégyesük is van, máskor zongorista növendékek játékában gyönyörködhetnek.

„Keresztény, egyházi kollégiumként működünk, de minden évben vannak olyan lányok is, akik nem vallásosak. Nincsenek olyan követelmények, amiket ne tudna teljesíteni egy nem hívő lány is. Évente kétszer-háromszor tartunk közös összejövetelt. Nyitásként van egy ismerkedési est, azután advent idején szoktunk meghívni egy atyát, aki elmélkedést tart. Ilyenkor szentmisével ünnepeljük az együttlétet, ahol a lányok szoktak zenélni, gitározni, énekelni. És Szent Józsefnek, a kollégium védőszentjének ünnepén tartunk még közös összejövetelt. Tehát nincsenek olyan kötelezettségek, amik miatt egy nem hívő ne tudna idejönni. Nem tesszük kötelezővé a szentmiséken való részvételt, amelyekre ősztől szerda reggelenként és szombat délutánonként várjuk a híveket a kápolnába” – mondja Holy Eszter nővér, a kollégium vezetője.

Jelenleg ketten szolgálnak itt Zsuzsa nővérrel. Persze Alizról, a berni pásztorkutyáról sem szabad megfeledkezni, akinek bizalmát a kertben álló hatalmas fügebokor termésével jó eséllyel meg lehet nyerni. A lányokkal nagy barátságban van, hálás fogyasztója a megmaradt ételeiknek.

„Egy albérlettel szemben az ár lehet nagyon vonzó, hiszen idén 15 ezer forint lesz a havi kollégiumi díj. Amikor eljönnek hozzánk, a környékbeli szegény családok látványa néhány jelentkezőt elbizonytalanít, és van, aki már útközben elmenekül, viszont aki nem riad vissza, és becsönget hozzánk, az be is szokott költözni. Hiszen barátságos, családias, csöndes és élhető a kollégium. Szeretnek itt lenni a lányok. Ugyan már egyetemisták, elfoglaltak, későn érnek haza, de az igényeiknek megfelelően olasz nyelvi tanfolyamot indítunk, segítünk a felkészülésben az angol nyelvvizsgára, filmvetítéseket tartunk. Lelki támaszt is igyekszünk adni annak, akinek erre szüksége van. Beszélgetünk gondjaikról, örömeikről, útkereséseikről” – mondja Eszter nővér, aki korábban tíz évig dolgozott gyermekotthonban, sok tapasztalata van tehát a fiatalokról. A másoddiplomáját szociálpedagógia szakon szerezte, és az életben sok mindent tapasztalt, látott, szívesen segít a lányoknak kérdéseikben, nehézségeikben.

A nővérek szállása az első, a lányoké a második emeleten van. Voltak olyan kollégisták, akik minden alkalommal együtt imádkozták a nővérekkel a zsolozsmát, részt vettek a szentmiséken. A nővérek az előbb említett, környékbeli szegény családok gyermekei közül is többet ismernek, akik olykor odaszaladnak egy ölelésre, röplabdázni vagy segíteni a locsolásban, fűnyírásban.

Hírdetés

A kollégistákkal általában a diploma megszerzése után is megmarad a kapcsolat. Eszter nővér például tavaly szervezett zarándokutat Olaszországba, oda is többen elkísérték. Az egyik lány, aki jelenleg a győri Brenner János Hittudományi Főiskola levelező szakára jár, továbbra is itt szokott megszállni. Vannak már házasok a volt kollégisták közül, vannak, akik még keresik az útjukat, de a nővéreknél mindannyian meghallgatásra találnak.

* * *

A szervita nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói, kongregációjuk anyaháza Firenzében van. Jelen vannak Chilében, Kolumbiában, Indiában és Magyarországon. Ahogy a Szűzanya kitartott Szent Fia mellett, azzal az együttérzéssel szeretnének a szervita nővérek is a szükséget szenvedők mellett állni.

A szervita rendet hét előkelő firenzei férfi alapította a 13. században, miután hátrahagyták világi életüket. Együtt is avatták őket szentté. Mindannyian hozták magukkal a karizmájukat, és a rend azóta is sokféle területen szolgál.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Májer Csaba József

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »