Észrevétel – Kossuth Rádió, Hírek, 2018. október 28.

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivőjének a nyilatkozta.

Reális zöldek írták a Magyar Energetikai – és Közmű Szabályozási Hivatalról.

Nem csak a brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni a magyar energiapolitikát, hanem hazai cinkosaitól is, és a hazai cinkosokkal egy húron pendülő állami intézmények vezetőivel szemben tenni, nemzeti érdekünk.

A reális zöldek a hazai intézmények nem a nemzeti érdekeink mellett ténykedő vezetők körében tartja nyilván a Magyar Energetikai – és Közmű Szabályozási Hivatal, Dorkota Lajos elnököt és az MVM Zrt., Csiba Péter vezérigazgatót. Csiba Péternek mondta Juhos László.

Elnök úr, nem az a baj, hogy a reaktor elmélethez nem értetek, hanem az, hogy az energetikához sem.

Csiba, azóta már nem vezérigazgató.

Sőt az utódja Zsuga János sem.

Csiba Péter elnöki pozíciójából is kirúgásra került.

Villanyt Magyarországon 170 kereskedő cég szolgáltat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökét a miniszterelnök nevezi ki hét évre. A reális zöldek írták Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és az Országgyűlés Gazdasági bizottság képviselőinek írták:

Orbán Viktor úr
miniszterelnök

Tárgy: Közbenjárás kérése.

Hírdetés

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Panaszt jelentek be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) magatartásával szemben. A MEKH nem teszi a dolgát, nem segíti elő a tisztánlátást a rezsicsökkentés folytatásának a lehetőségéért. A lakossági áramszolgáltatás folytatásának a megítéléséhez szükség volna az áramszolgáltatók konszolidált összevont mérlegeire.

Sajnos a MEKH nem készítette el a lakossági áramszolgáltatás összevont mérlegeit. Jeleztem a MEKH – nek, hogy a Reális Zöldek Klub civil szervezete térítésmentesen elkészíti a lakossági áramszolgáltatás összevont mérlegeit, amennyiben a Hivatal megküldi a reális zöldek civil szervezetének az áramszolgáltatók nevesített nevét és mérlegeik elérhetőségét. Az áramszolgáltatók szervezetéből kiszervezett cégek és kft- nevét mérlegeik elérhetőségét. Az áramszolgáltatókhoz kapcsolódó kereskedő cégek nevét, hogy mivel kereskednek és mérlegbeszámolóik elérhetőségét.

A kérésre a Hivatal adott választ, de a válasza nem az együttműködés jegyében fogant. A MEKH által ajánlott Excel táblában több fülön több minden elérhető. A villamosenergia-kereskedők száma 170, ennek kereken fele korlátozott kereskedői jogú külföldi, azonban a kereskedők tevékenységének a megítéléshez az ajánlott táblázat nem elégséges. Az áramkereskedő társaság tulajdonosi összetételére, hol van az áramkereskedő társaság bejegyezve, kérdésünkre a válasz az volt, hogy forduljunk a Társaságokhoz vagy Cégbírósághoz.

Tisztelt Miniszterelnök úr!
Villanyt venni és villanyt eladni nem igényel különleges képességet.
Az energetika olyan területet, ahol egyedül a piaci mechanizmusok nem oldják meg a felmerülő problémákat. A villany nem piaci termék, mert semmilyen más energiahordozóval nem helyettesíthető. A búza piaci termék, mert ha nem terem elegendő búza, rozsból is lehet kenyeret sütni. Az információs társadalomban a villany olyan, mint a tiszta levegő, fogyasztásából senki sem zárható ki, ennek szolgálatában áll a rezsicsökkentés, ezért támogatják a reális zöldek a Kormány rezsicsökkentés politikáját. Az áramszolgáltatók összevont mérlegeinek ismerete esetén, eldönthető a rezsicsökkentés politikájának a folytatása.

Kérem Miniszterelnök úr szíves közbenjárását, hogy a MEKH a reális zöldek szakértőivel álljon szóba, legyen lehetőségünk a MEKH –el párbeszédre, az általunk önként vállalt összevont konszolidált mérlegek elkészítésére.

Számítok Miniszterelnök úr együttműködésére a reális zöldek civil szervezetével, közbenjárását előre is köszönöm.

Budapest, 2016. szeptember 5.

Tisztelettel:

Juhos László, reális zöldek elnöke, okl. hőerőgépész mérnök, okleveles energetikus szakmérnök, reaktor szakmérnök

Tisztelt Képviselő Urak!

A multik az elmúlt évek felhalmozott üzleti eredményét a mérlegeikben „elrejtették”, gondolván a számukra ínséges évekre, miközben működésükről veszteséget mutattak ki. A szocik országlása idején volt olyan multi, amely az üzleti eredményének 30%-át osztalék formájában kivitte az országból. Ha nem szégyenkezett volna, eredményének akár 60-át is osztalék formájában kivihette volna az országból. A cselekedete még csak nem is lett volna törvénytelen. A számviteli törvényt elfogadását a Magyar Országgyűlés a szocik országlása idején a multik szájíze szerint módosította. A közműszolgáltatások területén, leginkább az áramszolgáltatók területén a legrövidebb időn belül vissza kell állítani az eredeti állapotot!
Nem államosítást javasolnak a reális zöldek!
A Horn kormány ugyanis nem privatizációt hajtott végre az energia szektorban. Magyar állami tulajdonból más államok tulajdonába kerültek az energiaszolgáltatók, az áramszolgáltatók. Vizsgálat tárgyává kell tenni a Horn kormány idején országgyűlési felhatalmazás nélkül milyen árán kerültek az áramszolgáltatók magyar állam tulajdonából más államok tulajdonába. E vizsgálat határozza meg a vételárat. A rezsicsökkentést nem lehet szociális alapon kezelni! Ebben a mai felforgatott társadalmunkban, aki kér támogatást és nem kap, annak számára nincs magyarázat, hogy miért nem kapott. A Horn kormány idején kiárusított magyar energetikai állami tulajdon létrehozásában a rendszerváltás előtt, mind a tíz millió magyar állampolgár részt vett, függetlenül attól, hogy ma gazdag vagy szegény az illető.

Budapest, 2016.11.20.

Tisztelettel: Juhos László, reális zöldek elnöke


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »