Eszik vagy rezsit fizet? Mutatjuk, kiket érint leginkább ennek a veszélye

A megállíthatatlanul növekvő árak egyre több ember mindennapjait keserítik meg. És ez még csak a kezdet. A jövőre várhatóan egekbe szökő rezsiköltségek megsemmisítő hatással bírhatnak rengeteg háztartás költségvetésére. A leginkább veszélyeztettek az egyedül élő nyugdíjasok, az egy felnőttből és gyermekből álló háztartások, valamint a többgyermekes családok. Ez derül ki a WOOD & Company legújabb elemzéséből.

A lakhatási és energiaköltségek átlagosan a kiadások több mint negyedét alkotják egy-egy háztartásban.

A villanyra, a gázra és a fűtési költségekre a kiadások csaknem 10 százaléka megy. Ez pedig Európában a legmagasabb, figyelmeztet a felmérést végző intézmény elemzője, Eva Sadovská.

Habár az ún. energetikai szegénységnek Szlovákiában még nincs pontos definíciója, van néhány mutató, amiből következtetni lehet arra, a lakosság mely rétegei szenvedik meg leginkább az áremelkedést.

Ha a lakhatásra kiadott pénz a költségek több mint 40 százalékát teszi ki, gondjai lesznek

Az energetikai szegénység leginkább azokat sújtja majd, ahol a legnagyobb költségtételt, a kiadások több 40 százalékát, a lakhatási kiadások teszik ki.

Kis országunkban azok élnek a legnehezebben, akik egyedülálló nyugdíjasként, szingliként vagy egyedülálló szülőként gyermeket nevelnek.

Hírdetés

Az ide tartozók 16-19 százalékának túl magasak a lakhatási költségei. Nagyjából 178 ezer emberről van szó, akik nagyon megszenvedhetik a jövő évtől esedékes drasztikus rezsinövekedést.

Akinek fizetési elmaradásai vannak, problémákra számíthat

Nehéz idők várnak azokra is, akiknek tartozásaik vannak az energiaszámláikon. Ilyennel a lakosság 5,2 százaléka küzd, ami több mint 283 ezer embert jelent.

Ez a gond ott a legégetőbb, ahol többen élnek egy háztartásban. Ilyenek a két felnőttből és három gyermekből, valamint a legalább három felnőttből és több gyermekből álló családok.

A villany-, gáz- és vízszámlák kifizetése a fentebb már felsorolt lakossági csoportokban, tehát az egyedül élőknél és az egyedülálló szülőknél is valamivel gyakrabban okoz gondot. A lakosság ezen rétegei ráadásul csak nagyon nehezen képesek fizetni a lakbért vagy éppen a jelzálogkölcsönt, fejtette ki az elemző.

Választani kell az étel vagy az energiaszámla között

Az energetikai szegénységet sokszor – leegyszerűsítve – csak úgy fogalmazzák meg: az az állapot, amikor az embereknek választaniuk kell aközött, hogy élelmet vásároljanak-e, vagy pedig kifizessék a számláikat. Egy másik definíció szerint ide azok tartoznak, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy lakásaikat 18-21 fokra felfűthessék, és más energiákra sem futja nekik.

Hogy milyen lesz végül is az energetikai szegénység pontos definíciója, azt majd a Szlovák Tudományos Akadémia dolgozza ki az energiaszolgáltatóktól és -elosztóktól érkező adatok alapján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »